Social

Persoanele care vor să-şi plătească individual contribuţia la pensie trebuie să achite lunar peste 222 lei

Persoanele care nu au un loc de muncă, dar doresc să contribuie la bugetul asigurărilor sociale, pentru ca vechimea să le meargă mai departe, trebuie să plătească, în 2015, puţin peste 222 de lei pe lună.

Câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2015 este de 2.415 lei. La stabilirea plafonului maxim al bazei de calcul a contribuţiei de asigurări sociale se are în vedere valoarea corespunzătoare a de cinci ori câştigul salarial mediu brut, respectiv 12.075 de lei. Astfel, pentru anul 2015, cotele de contribuţie de asigurări sociale sunt de 26,3%, pentru condiţii normale de muncă, 31,3% pentru condiţii deosebite de muncă şi 36,3% pentru condiţii speciale de muncă şi pentru alte condiţii de muncă.

Cota contribuţiei individuale de asigurări sociale, datorată potrivit articolului 31, alineatul 2, din Legea 263/2010, este de 10,5%, indiferent de condiţiile de muncă. În cota de contribuţie individuală este inclusă şi cota de 5% aferentă fondurilor de pensii administrate privat.

De asemenea, de anul acesta şi persoanele fără venituri care încheie contract cu Casa de Pensii, dar şi PFA-urile achită aceeaşi sumă minimă drept contribuţie la pensii.

În ceea ce priveşte contribuţia persoanelor care vor să-şi plătească individual contribuţia la pensie pentru că mai au puţin până la pensie, dar nu au vechimea necesară în muncă pentru a se pensiona şi nu mai au nici un serviciu pot să încheie cu Casa Judeţeană de Pensii un contract prin intermediul căruia să îşi plătească la stat contribuţia la asigurările sociale pentru perioada pe care o mai au de acoperit.

Această contribuţie se calculează ca fiind la nivelul a 35% din câştigul salarial mediu brut pe ţară folosit la fundamentarea bugetului de stat, care anul acesta a crescut de la 2.298 de lei, la 2.415 lei, ceea ce înseramnă că în 2015, contribuţia la CAS a acestor persoane nu poate fi mai mică decât 222,3 lei pe lună. Aceasta nu este o măsură obligatorie, contribuţia fiind plătită doar de aceia care doresc să îşi îndeplinească criteriile de vechime în muncă. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.