Social

Persoanele care locuiesc în zonele afectate de inundaţii sunt sfătuite să se prezinte la medic la primele semne de boală

Ministerul Sănătăţii a solicitat la începutul acestei săptămâni direcţiilor de sănătate publică şi serviciilor de ambulanţă să lucreze la capacitate maximă, în această perioadă cu temperaturi extreme şi fluctuante şi a cerut personalului din aceste structuri să ia măsuri pentru reducerea riscurilor medicale cauzate de temperaturile fluctuante.

Au fost atenţionate şi unităţile de primiri urgenţe pentru a asigura numărul optim de personal şi cantitatea de medicamente necesare în tratamentul afecţiunilor specifice acestei perioade.

Mai mult, în zonele afectate de inundaţii este important ca populaţia să respecte măsurile pentru prevenirea îmbolnăvirilor, astfel încât să consume apă îmbuteliată şi nu direct din fântână, să păstreze igiena corporală, dar şi pe cea a alimentelor, să nu atingă animalele moarte şi să anunţe autorităţile pentru manipularea acestora.

De altfel, Ministerul Sănătăţii a solicitat în repetate rânduri direcţiilor de sănătate publică să asigure, în zonele afectate de inundaţii, supravegherea populaţiei din punct de vedere epidemiologic, precum şi monitorizarea calităţii apei potabile în zonele afectate, asanarea şi dezinfecţia fântânilor.

În acest sens, DSP Teleorman a dispus punerea în aplicare a acţiunilor din planul de măsuri pentru asigurarea asistenţei medicale în zonele afectate de inundaţii şi va colabora cu autorităţile administraţiei publice locale şi cu inspectoratul judeţean pentru situaţii de urgeţă în vederea întreprinderii măsurilor necesare.

Astfel, va asigura asistenţa medicală de urgenţă pentru toate persoanele aflate în dificultate, precum şi medicamentele şi materialele necesare, dezinfectanţi, vaccinuri pentru acordarea asistenţei medicale, dar şi pentru prevenirea îmbolnăvirilor care ar putea fi cauzate de inundaţii.

MS a cerut suplimentarea personalului medical, în funcţie de necesităţi şi a echipajelor de ambulanţă, precum şi avertizarea medicilor de familie care să asigure asistenţa medicală în permanenţă. Totodată, DSP va participa la asigurarea transportului pentru gravide, persoane în vârstă cu boli cronice, dializaţi, copii şi va asigura supravegherea calităţii apei de băut în zonele afectate, asanarea şi dezinfecţia fântânilor, dar şi asigurarea de locuri de spitalizare pentru persoanele afectate, în conformitate cu solicitările Ministerului Sănătăţii.

De asemenea, medicii fac o serie de recomandări cu privire la măsurile pe care populaţia trebuie să le ia pentru prevenirea îmbolnăvirilor, respectiv să consume apă îmbuteliată, să nu bea apă direct din fântâni sau de la robinet; să utilizeze pentru prepararea alimentelor apa fiartă şi răcită; să consume doar alimente ambalate sau bine preparate termic; să nu atingă animalele moarte şi să avertizeze autorităţile, în vederea evacuării acestora; să evite expunerea prelungită la frig sau umezeală, să păstreze alimentele în condiţii igienice; spă respecte igienă individual şi cel mai important, să se prezinte la cel mai apropiat cabinet medical sau unitate spitalicească la primele semne de boală. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.