Social

Perioada de acordare a indemnizației de șomaj, prelungită pentru anumite categorii de persoane

Primirea documentelor pentru stabilirea și plata, în condițiile legii, a drepturilor bănești, care sunt suportate din bugetul asigurărilor pentru șomaj, precum și din Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale, sa va face tot prin poșta electronică, drept mijloc de comunicare pentru solicitarea şi acordarea drepturilor de asistenţă socială, de asigurări sociale de stat şi de şomaj, şi după încetarea stării de urgenţă, pentru o perioadă de 30 de zile, transmite AJOFM Teleorman.

De asemenea, potrivit sursei citate, conform prevederilor legale, acordarea șomajului tehnic se prelungeşte şi pentru perioada cuprinsă între încetarea stării de urgenţă şi data de 31 mai, cu posibilitatea continuării după aceasta dată doar în domeniile în care vor fi menţinute restricţiile.

Pe de altă parte, conform art. 6 alin. (1) din OUG 70/2020, obligaţia prezentării la viză, prevăzută la art. 41 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, rămâne suspendată și în perioada cuprinsă între încetarea stării de urgenţă şi data de 31 mai.

Totodată, prin Legea 59/2020 privind aprobarea OUG 30/2020 a fost introdus un nou articol ce prevede prelungirea perioadei de acordare a indemnizației de șomaj cu 3 luni de zile, începând cu data de 22 mai, data intrării în vigoare a legii, pentru unele categorii de persoane, respectiv: şomerii care beneficiază de indemnizaţie de şomaj la data intrării în vigoare a legii; persoanele care până la data de 31 decembrie se vor încadra într-una din situațiile de acordare a indemnizației de șomaj; şomerii pentru care, la data intrării în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanţe de urgenţă, plata indemnizaţiei de şomaj este suspendată în condiţiile legii.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

code

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.