Social

Pentru că Asociaţia de locatari este prea ocupată pentru a face deratizarea, prin blocul 804 din Alexandria mişună şobolanii

Carmen Dumitrescu

O dimineaţă în blocul 804 din Alexandria începe, de obicei, cu imaginea unui şobolan care se ascunde pe după zidurile holului. La parterul blocului, şobolanii se simt ca la ei acasă şi oamenii din bloc au, de o bună bucată de vreme, un sentiment de îngrijorare, pentru că rozătoarele sunt, de principiu, purtătoare de boli grave. Nimeni nu are niciun dubiu asupra faptului că şobolanii îşi fac veacul prin subsolurile mai multor blocuri din Alexandria, lucru confirmat chiar de către preşedinţii asociaţiilor de locatari, care spun că existenţa rozătoarelor e firească. Dar când aceştia urcă la parter şi apoi la etajul I al blocului şi nimeni nu face absolut nimic pentru rezolvarea problemei, atunci lucrurile devin cu adevărat revoltătoare. Mai ales că, în anumite condiţii, rozătoarele pătrund în apartamente, iar locatarii sunt nevoiţi să plătească deratizarea individual, în condiţiile în care ei oricum plătesc pentru întreţinerea imobilului, întreţinere care are şi deratizarea printre aspecte.

Desigur, însă, preşedinţii asociaţiilor de locatari au alte probleme de rezolvat decât să asigure normalitatea în aria de responsabilitate, aşa că s-a ajuns, în numai câteva luni de indiferenţă revoltătoare, ca în blocul 804 din Alexandria să mişune şobolanii ca la ei acasă şi să intre, în unele cazuri şi în casele oamenilor, obligaţi acum să plătească pentru serviciile de deratizare pe cont propriu.

Potrivit unor persoane care au făcut parte din administraţia blocului, ultima deratizare în blocul 804 din Alexandria s-a efectuat,se pare, la începutul anului trecut şi nimeni n-a crezut că e cazul să se repete procedura, chiar dacă şobolanii se simţeau ca la ei acasă prin coltloanele blocului. Asociaţia de locatari este, pe de altă parte, revoltată de faptul că situaţia va deveni publică şi se apără spunând că niciunul dintre locatari n-a raportat problema celor de la asociaţie, în contextul în care oamenii nu-şi plătesc datoriile. Persoana responsabilă de situaţie spune că oamenii sunt vinovaţi, pentru că nu plătesc întreţinerea la timp şi pare mult mai preocupată de colectarea datoriilor decât de instituirea unui climat de normalitate în bloc: “Eu umblu de luni întregi să-i dau pe oameni în judecată, pentru că nu-şi plătesc datoriile. Nici nu-mi deschid uşa când ajung la ei să le cer banii. Aşa că e normal să nu-mi spună nimic despre cum stau lucrurile, pentru că vor să evite discuţia legată de datorii. Dar dacă mi-ar fi spus, aş fi făcut ceva”. Despre ultima deratizare, aceasta nici n-a putut da vreo informaţie, aceasta fiind făcută cu foarte mult timp în urmă. Ultima dezinsecţie, însă, s-a făcut în luna iulie, pentru a împiedica ţânţarii să se înmulţească, probabil la solicitarea municipalităţii.

Desigur, e greu de crezut că va fi tras cineva la răspundere pentru faptul că în blocul 804 intră şobolanii în casele oamenilor. Bineînţeles, tot cei care au de suferit vor fi consideraţi vinovaţi pentru situaţia generată de indiferenţă şi iresponsabilitate. Căci, potrivit primarului Victor Drăguşin, în afara Comitetului executiv al asociaţiei, nimeni nu poate pune presiune pe nimeni, fiind exclusiv o problemă de bun simţ. Între timp, oamenii care locuiesc în blocul respectiv ar trebui să fie prudenţi când deschid uşa apartamentului pentru a evita situaţia în care, odată cu ei, să intre în casă şi un musafir nepoftit…

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.