Social

Pensiile teleormănenilor

Ioan DUMITRESCU

Norocul românilor contribuabili la fondul de pensii este că totuşi în România nu sunt mulţi magistraţi pensionari. În judeţul Teleorman bunăoară, pensia minimă a unui magistrat este de 27 de milioane lei, pentru ca pensia maximă să se ridice la 156,42 milioane lei, de pensiile respective beneficiind în judeţul nostru doar 41 de foşti magistraţi pensionari. Comparativ cu aceştia, un invalid, pensionat cu grupa 3 este beneficiarul unei pensii minime de la un leu care poate ajunge la pensia maximă de 18,31 milioane lei, numărul pensionarilor teleormăneni fiind de 4.082. În ce priveşte pensiile de stat anticipate parţial, acestea sunt in Teleorman în număr de 2334, pensia cea mai mică fiind de 2,23 milioane lei, iar pensia maximă ridicându-se la 26,26 milioane lei. Cele mai multe pensii de stat sunt la limită de vârstă, în Teleorman, numărul acestor pensionari ridicându-se la 70.411 persoane, pensia minimă fiind de 440.000 lei, iar pensia maximă ridicându-se la 47,21 milioane lei.

Nici la ţărani nu se trăieşte prea bine din pensie; din cei 26.134 de pensii ale agricultorilor teleormăneni, unii au pensia minimă de doar 730.000 lei pe lună, iar câţiva ajung la pensia maximă de agricultori de 12,28 milioane lei.

În Teleorman, totalul pensiilor de stat se ridică la un număr de 94.568, iar numărul pensionarilor din agricultură se ridică la 28.500. Mulţi, puţini, pensionarii teleormăneni sunt totuşi beneficiarii unor drepturi după ce au muncit o viaţă întreagă, iar acum îşi drămuiesc cu grijă veniturile, mulţi dintre ei cheltuind mai mult pe medicamente decât pe mâncare sau pe haine, mulţi dintre ei încercând să supravieţuiască cu veniturile respective într-o societate care se pare că nu îi mai doreşte.

Reacţia europarlamentarului democrat-liberal Theodor Stolojan pare a fi însă una cinică: „România, din cauza problemei demografice, are poate cea mai proastă relaţie dintre numărul celor care muncesc şi numărul celor care sunt la pensie”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.