Pe ce legi pun semnătura aleşii de Teleorman: Violeta Răduţ susţine o iniţiativă legislativă pentru stimularea prezentării gravidelor la consultaţiile prenatale

O iniţiativă legislativă care îşi propune stimularea prezentării gravidelor la consultaţiile prenatale a fost inregistrată la Senat pentru dezbatere, iar potrivit proiectului femeile vor beneficia de un sprijin social ce ar consta în produse de îmbrăcăminte şi îngrijire.

Printre aleşii care susţin iniţiativa legislativă se află şi deputatul PSD de Teleorman, Violeta Răduţ, iar sprijinul material se va acorda în funcţie de nivelul indicatorului social de referinţă.

“Prezenta legislaţie are ca obiect de reglementare stimularea prezentării gravidelor la consultaţiile prenatale prin condiţionarea acordării gratuite, pentru fiecare nou-născut viu, a unui sprijin material care constă în produse de îmbrăcăminte şi îngrijire la nivelul indicatorului social de referinţă”, se arată în proiectul legislativ depus la Senat.

Conform argumentelor aduse în expunerea de motive a proiectului de lege, o femeie din 2.600 moare în timpul sarcinii, spre deosebire de media europeană, unde un deces este înregistrat la 8.900 de sarcini.

“Motivaţia introducerii unei astfel de măsuri de prevenţie este legată de datele negative privind monitorizarea sarcinii reflectată de indicatori precum mortalitatea maternă, avorturi spontane, prematuritate, malformaţii congenitale şi mortalitatea infantilă. Mai precis, doar o gravidă se prezintă la consultaţiile prenatale în perioada sarcinii. Două din trei gravide nu se prezintă niciodată la medic, deşi sunt specialişti ce recomandă minim opt controale ginecologice”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

În ceea ce priveşte sursele de finanţare, potrivit iniţiativei legislative, fondurile pentru acordarea sprijinului material precum şi cheltuielile generate de transmiterea acestui sprijin se asigură de la bugetul de stat prin Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, ce va fi suplimentat cu sumele necesare.

Proiectul a fost elaborat după modelul Finlandei, care a introdus acest sprijin material încă din 1938, pentru a combate mortalitatea infantile în familiile sărace, pentru ca în 1949 să îl generalizeze. (Violeta Mocanu)

1 Comment

  1. liviu says:

    Cat costa un futai cu Violeta?

Leave a Comment

*

code