Pe ce legi pun semnătura aleșii de Teleorman: Deputatul Violeta Răduț susține acordarea de servicii medicale gratuite persoanelor fără acte de identitate

Un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi pentru completarea Legii privind drepturile pacientului nr.46/2003, susținut de un grup de parlamentari, printre care și deputatul PSD de Teleorman, Violeta Răduț, a fost adoptat de Senat la finalul lunii trecute și, pentru a intra în vigoare, mai are nevoie de votul Camerei Deputaților și de promulgarea de către președintele Klaus Iohannis.

Potrivit inițiativei legislative, anumite categorii de persoane care nu dețin cod numeric personal ar putea beneficia de asigurare de sănătate, fără plata contribuției și ar putea, totodată, să fie scutite de la coplată.

Concret, propunerea legislativă pentru completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, şi pentru completarea Legii nr.46/2003 privind drepturile pacientului vizează modificarea categoriilor de persoane care pot beneficia de asigurare medicală și de tratamente gratuite în sistemul medical de stat, fără plata contribuțiilor.

Măsura va viza, așadar, mai multe categorii de persoane fără acte, respectiv copiii cu vârsta de până la 18 ani, precum și femeile însărcinate și lăuzele, pentru servicii medicale legate de evoluția sarcinii, persoanele care nu au niciun venit sau cele care au venituri sub salariul de bază minim brut pe țară, pentru toate serviciile medicale, precum și persoanele cetățeni români, care sunt victime ale traficului de persoane.

Conform propunerii legislative, în cazul în care la o unitate medicală se prezintă o persoană care nu deține cod numeric personal, medicii vor anunța poliția și serviciile de asistență socială din regiune pentru a o identifica sau pentru a o înscrie în registrele de stare civilă.

Totodată, cei care se vor prezenta la o unitate medicală de stat și nu vor deține un cod numeric personal vor da o declarație pe proprie răspundere că nu sunt înregistrate la starea civilă și astfel vor beneficia de asigurare fără plata contribuției. Pentru tinerii cu vârsta mai mică de 14 ani sau persoanele cu handicap, declarația va putea fi făcută de persoanele care le însoțesc la spital.

Persoanele care vor declara, în mod fals, că nu au cod numeric personal, pentru a obține servicii medicale gratuite, vor comite infracțiunea de fals privind identitatea, infracțiune pedepsită de legislația în vigoare cu închisoarea de până la trei ani, se arată în proiectul de lege.

1 Comment

Leave a Comment

*

code