Pe ce legi pun semnătura aleșii de Teleorman/ Deputatul PSD Violeta Răduț susține înființarea Registrului de Evidență a persoanelor intolerante la gluten

Mai mulți parlamentari, printre care și deputatul PSD de Teleorman Violeta Răduț, au depus la Senat un proiect de lege prin care este prevăzută înființarea Registrului de Evidență a persoanelor cu intoleranță la gluten, dar introduce și obligația ca spitalele, grădinițele și școlile să asigure porții de mâncare fără gluten.

„Toate alimentele ambalate, medicamentele, suplimentele nutritive și produsele cosmetice vor conține, conform cu fișele de produs și auditurile interne realizate, una din informații: Conține gluten; Conține urme de gluten; Produs într-o unitate care procesează alimente care conțin gluten; Nu conține gluten. Toate unitățile de învățământ preșcolar și școlar vor asigura copiilor cu intoleranță la gluten, dovedită prin adeverință medicală de la medicul specialist, toate mesele, conform programului la care este înscris copilul. Porțiile de mâncare fără gluten vor fi pregătite în recipiente separate, cu ustensile separate și din ingrediente inscripționate „fără gluten”, se arată în proiectul de lege, care mai prevede și că toate spitalele din România, de stat sau private, vor avea obligația de a asigura pacienților cu intoleranță la gluten toate mesele de pe durată spitalizării acestora.

Propunerea legislativă mai prevede înființarea unui registru pentru a ține evidența persoanelor diagnosticate cu boli celiace, acesta urmând să fie completat de medicii de familie ori de cei gastroenterologi.

„Înființarea Registrului Național de Evidență a persoanelor diagnosticate cu boala celiacă, de către Centrul de Management pentru Boala Celiacă din cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și a Copilului, care va avea loc în decurs de maxim 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Registrul va fi completat de către medicii de familie sau medicii gastroenterologi”, potrivit proiectului de lege.

Orice constrângere a drepturilor persoanelor diagnosticate cu această boală se va considera discriminare, susțin inițiatorii proiectului de lege, iar „boala Celiacă este o condiție autoimună care nu se vindecă niciodată, dar care poate fi ținută sub control printr-o dietă strictă, fără gluten”.

„Prezenta inițiativa legislativă are ca scop reglementarea și recunoașterea bolii celiace ca o realitate a vremurilor noastre. Există deja statistici concludente asupra indicenței crescute a bolii celiace și asupra efectelor subdiagnosticării acesteia. Deși studii recente arată că între 1:300 până la aproximativ 1:100 din populație are această boală, frecvent boala celiacă rămâne nediagnosticată. Astfel, în 85% dintre cazuri, oamenii trăiesc cu boala celiacă fără ca măcar să știe de existența acesteia. La nivel european, în medie 1 din 100 de persoane are o boala celiacă, cei mai puțini fiind în Germania (0.3%) și cei mai mulți în Finlanda (2.4%). În România, aproximativ 5% dintre persoanele cu risc sunt diagnosticate. Copiii și adulții care suferă de boala celiacă și nu sunt diagnosticați și nu își permit să țină regimul corect sunt predispuși la dezvoltarea de boli invalidante (cancere de intestine, limfom Hodgkin, ataxie, demență, diabet, epilepsie, scleroză multiplă, alte boli autoimune)”, se arată în proiectul legislativ.

Inițiatorii proiectului de lege susțin că, prin demersul lor, se are în vedere protecția persoanelor diagnosticate cu boala celiacă. Totodată, susțin aceștia, se urmărește, în același timp, și urgentarea procedurii de evidențiere a acestor persoane.

„Prezenta lege reglementează construcția unui cadru favorabil și decent pentru siguranța vieții și pentru respectarea drepturilor fundamentale, în condiții de nediscriminare, ale persoanelor diagnosticate cu boala celiacă (intoleranță la gluten). Scopul legii îl reprezintă promovarea și urgentarea procedurii de diagnosticare pentru boala celiacă, precum și acționarea pentru prevenirea apariției complicațiilor bolii; să îmbunătățească calitatea vieții persoanelor cu boala celiacă; să rezolve problema integrării sociale în școală și muncă pentru persoanele care suferă de boală celiacă; să crească gradul de conștientizare asupra gravității bolii prin educarea persoanelor suferinde”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Leave a Comment

*

code