Pe ce legi pun semnătura aleşii de Teleorman: Calotă Florică Ică susţine înfiinţarea centrelor de colectare a fructelor de pădure şi plantelor medicinale

Un grup de parlamentari PSD, PNL şi ALDE, printre care şi deputatul ALDE de Teleorman Calotă Florică Ică, au iniţiat o propunere legislativă privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare şi prelucrare primară a fructelor, fructelor de pădure şi plantelor medicinale în zona montană.

Iniţiatorii susţin că investiţiile din program au ca obiectiv valorificarea superioară a produselor montane, limitarea declinului sectorului de producţie primară, în scopul asigurării consumului intern, menţinerii şi creării de noi locuri de muncă, cu accent pe stoparea depopulării.

Potrivit formei inițiatorului, programul urmează să se desfășoare în perioada 2018-2020, iar investițiile din program au ca obiectiv valorificarea produselor montane.

Valoarea totală a programului se ridică la 66 de milioane de euro pentru un număr de 658 de centre și se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Conform schemei de finanțare, beneficiarii programului urmează să primească până la 40% din valoarea investiției în vederea realizării centrelor de colectare şi prelucrare primară a fructelor, fructelor de pădure şi plantelor medicinale în zona montană

Astfel de centre realizate de beneficiari privați pot fi puse la dispoziția altor producători locali pe baza unor contracte de prestări-servicii.

Proiectul, care face parte din categoria legilor ordinare, a fost adoptat de Senat, în calitate de primă cameră sesizată, la finalul lunii martie, şi, dacă va fi adoptat şi de Camera Deputaţilor, va merge la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

*

code