Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Pe ce legi mai pun semnătura aleşii de Teleorman: Ică Calotă susţine acordarea ajutoarelor de stat pentru activitatea de reproducţie, incubaţie şi de creştere în sectorul avicol

Un grup de parlamentari, printre care şi deputatul ALDE de Teleorman Calotă Florică Ică, au iniţiat o propunere legislativă privind aprobarea Programului de susţinere pentru activitatea de reproducţie, incubaţie şi de creştere în sectorul avicol, prin care se aprobă programul multianual de susţinere a activităţii de reproducţie sau de creştere în sectorul avicol prin investiţii pentru înfiinţarea de ferme de reproducţie sau de creştere noi sau existente sau aflate în conservare, sau în ferme de reproducţie sau de creştere care işi măresc capacitatea de cazare, precum şi de stimulare a asocierii în cooperative.

Scopul iniţiativei legislative îl reprezintă instituirea unei scheme de ajutor de stat, având ca obiectiv implementarea Programului de susţinere pentru activitatea de reproducţie, incubatie si de creştere în sectorul avicol în vederea îmbunătăţirii nivelului de performanţă şi sustenabilitate al fermelor de reproducţie sau de creştere a păsărilor, iar ajutorul de stat se acordă pentru investiţii privind fermele de reproducţie, statiile de incubatie, fermele de creştere, inclusiv pentru prima populare, următorilor beneficiari, crescători de păsări.

“În domeniul creşterii animalelor concurenţa cu produse din afara ţării a avut influenţe negative în valorificarea produselor obţinute. Acestui context i s-au adăugat şi disfuncţionalităţile pieţei, care periclitează existenţa unei economii funcţionale şi echitabile în acest sector, confruntat şi în prezent cu dificultăţi legate de pierderile de venit ale producătorilor, cauzate de perturbările înregistrate pe piaţă. (…) Prin acordarea ajutoarelor de stat pentru investiţii în locuri de cazare în ferme de reproducţie, de incubatie si de creştere în sectorul avicol, inclusiv pentru prima populare, se urmăreşte eficientizarea activităţii acestui sector şi implementarea Programului de susţinere pentru activitatea de reproducţie, de incubatie si de creştere în sectorul avicol avand in vedere îmbunătăţirea nivelului de performanţă şi sustenabilitate al fermelor de creştere, de reproducţie şi a staţiilor de incubaţie prin îmbunătăţirea producţiilor. De asemenea, prin prezentul program se urmăreşte atât menţinerea efectivelor de pasari, cât şi eficientizarea sectorului de crestere a păsărilor, care reprezintă o categorie importantă dintre consumatorii de cereale, respectiv porumb, grâu şi orz, precum şi de oleaginoase, aceasta determinând creşterea producţiei şi valorificarea superioară a materiilor prime. Totodată, acordarea acestor ajutoare va duce la îmbunătăţirea balanţei comerciale prin reducerea importului pentru produsele carne şi ouă de pasare, se vor asigura produse din producţia internă, în acelaşi timp sporind interesul producătorilor agricoli în dezvoltarea exploataţiilor agricole”, susţin iniţiatorii în expunerea de motive a proiectului de lege.

De asemenea, prin iniţiativa susţinută de deputatul ALDE de Teleorman, se are în vedere creşterea siguranţei şi securităţii alimentare, stimularea dezvoltării producţiei avicole, asigurarea întregului necesar de material genetic performant pentru sectorul comercial şi gospodăriile populaţiei, asigurarea puilor de o zi necesari întregului sector comercial şi gospodăriilor populaţiei, reducerea costurilor de producţie la sectorul avicol, creşterea competitivităţii sectorului în relaţie cu oferta provenită din comerţul intra si extracomunitar, evitarea migraţiei forţei de muncă şi menţinerea activităţilor productive, creşterea consumului de furaje din producţie internă, asigurarea produselor avicole în stare proaspătă pentru industria alimentară, precum şi asocierea producătorilor din sector în vederea realizării de obiective comune (marketing, distribuţie, cercetare, inovare). (Violeta Mocanu)

1 Comment

  1. ION says:

    IN ATITIA ANI DE DEPUTATIE , ICA CALOTA A INITIAT , IN NUME PROPRIU , VREUN PROIECT DE LEGE , SAU DOAR SENMEAZA PROIECTELE ALTOR DEPUTATI ? AR TREBUI INTREBAT D.NA VIOLETA MOCANU !

Leave a Comment

*

code