Pe ce legi mai pun semnătura aleşii de Teleorman: Deputatul Violeta Răduţ propune introducerea disciplinei “Nutriţie” în programa şcolară

Preşcolarii şi elevii din ciclul primar şi cel gimnazial de învăţământ ar putea avea în programa şcolară disciplina “Nutriţie şi educaţie nutriţională” ca disciplină opţională de studiu, dacă parlamentarii vor vota un proiect de lege iniţiat de aleşii PSD şi susţinut de deputaţi şi senatori de la toate partidele politice.

Iniţiatorii proiectului de lege, printre care şi deputatul PSD de Teleorman Violeta Răduţ, propun modificarea Legii educaţiei nationale, în sensul în care “se introduce, în curriculum naţional pentru învăţămânul preşcolar, primar şi gimnazial, disciplina “Nutriţie şi educaţie nutriţională”, precum şi condiţiile ce trebuiesc îndeplinite de personalul didactic pentru disciplina de nutriţie şi educaţie nutriţionala se aprobă prin ordin comun al Ministerului Educaţiei Naţionale şi al Ministerului Sănătăţii”.

În expunerea de motive a proiectului de lege, iniţiatorii vorbesc despre obezitatea la copii, citându-se în acest sens mai multe studii.

“Un studiu efectuat în anul 2009 a arătat că 25% dintre adulţii obezi au fost supraponderali în copilarie. Alte studii arată că supraponderabilitatea apărută la copii înainte de vârstă de 8 ani se asociază cu obezitate mai severă la adult. (…) OMS apreciază că există 250 de milioane de obezi în lume, din care se estimează că 22 de milioane sunt copii cu vârsta mai mică de 5 ani. În România, conform unui studiu efectuat în partea de vest a ţării, la coiii între 3 luni şi 16 ani, s-au identificat 14,7% copii obezi, frecvenţa obezităţii fiind uşor crescută la fetele de vârsta şcolară. (…) Guvernul României a aprobat printr-o Ordonanţă de Urgenţă “Programul pentru şcoli” care unifică şi continuă Programul de încurajare a consumului de fructe şi legume în şcoli şi Programul “Lapte şi com” (implementate la nivel naţional), în conformitate cu regulamentele europene începând cu anul şcolar 2017-2018, asigurând astfel participarea României la Programul pentru şcoli al Uniunii Europene, ce se va derula în perioada 2017-2023. Programul pentru şcoli are ca scop două obiective: distribuirea de fructe şi/sau legume proaspete, lapte natural de consum şi/sau produse lactate fără adaos de lapte praf precum şi de măsuri educative. Acest program urmăreşte crearea de obiceiuri alimentare sănătoase de la o vârstă fragedă, precum şi creşterea consumului de produse locale. Intervenţiile de prevenţie la nivel populaţional presupun coordonarea de acţiuni din domeniul medical, socio-economic şi politic. Acestea constau în promovarea sănătăţii, adresată întregii populaţii, scopul fiind stilul de viaţă sănătos”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Iniţiativa legislativă a fost înregistră la Camera Deputaţilor pe 6 noiembrie şi se află în dezbatere publică, urmând să intre în procedura legislativă.

Senatul este camera decizională în acest caz şi, dacă legea va trece de Parlament şi va fi promulgată de prşedintele Iohannis, disciplina “Nutriţie” va fi introdusă în programa şcolară. (Violeta Mocanu)

2 Comments

  1. ADRIANA says:

    2 INTREBARI : 1. CINE V-A PREDA NOUA DISCIPLINA -DOCTORI NUTRITIONISI ? . 2. STITI CIT CINTARESTE GHIOZDANASUL UNUI COPIL CLS. 1-4 ? DOCUMENTATI-VA ININTE DE A SEMNA UN PROIECT DE LEGE . AVETI CONSILIERI !

  2. Ioana says:

    Foarte buna propunerea.

Leave a Comment

*

code