Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Pe ce legi mai pun semnătura aleşii de Teleorman. Calotă Ică susţine Programul pentru angajarea tinerilor în agricultură, acvacultură şi industria alimentară

Un grup de opt parlamentari, printre care şi deputatul ALDE de Teleorman Calotă Florică Ică, au iniţiat o propunere legislativă pentru aprobarea Programului pentru angajarea tinerilor în agricultură, acvacultură şi industria alimentară, program ce urmează să fie derulat în perioada 2017-2020 şi prin care vor fi acordate facilităţi fiscale

angajatorilor din agricultură, acvacultură şi industrie alimentară care vor angaja tineri în vârstă până la 40 de ani, pentru o perioadă de cel puţin un an.

Concret, facilităţile fiscale se referă la scutirea angajatorului de la plata tuturor obligaţiilor către stat ce decurg din acordarea drepturilor salariale în condiţiile angajării a cel puţin trei tineri cu vârsta sub 40 de ani.

“România este una dintre ţările europene cu cel mai ridicat potenţial în sectorul agricol, având a şasea cea mai mare suprafaţă agricolă utilizată dintre ţările UE, însă se confruntă cu un randament foarte scăzut al producţiei agricole, din cauza mai multor factori. Unul dintre factorii importanţi îl constituie criza de forţei de muncă din agricultură, aceasta fiind una dintre problemele cele mai grave cu care se confruntă în prezent fermierii. Crearea locurilor de muncă, sprijinirea integrării şi participării grupurilor dezavantajate pe piaţa muncii şi dezvoltarea unei societăţi inclusive reprezintă priorităţi ale dezvoltării rurale din România. Îmbunătăţirea performanţelor economice şi a accesului pe piaţă al fermelor, în scopul creşterii competitivităţii acestora, reprezintă o componentă esenţială pentru revitalizarea zonelor rurale. (…) O altă problemă caracteristică sectorului agricol românesc din perspectiva resurselor umane o reprezintă faptul că nu există un statut profesional clar definit al agricultorului. Acest lucru are implicaţii puternice, pe plan fiscal şi al asigurărilor sociale şi asistenţei de sănătate. Cauzele principale pentru care România se confruntă la ora actuală cu o criză în sectorul forţei de muncă ocupate în sectorul rural şi mai ales cu o imbătrânire a populatiei ocupate în agricultură sunt de natură diferită, însă ambele ţin de politica statului privind promovarea de măsuri active pentru întoarcerea tinerilor la sat, creşterea gradului de ocupare a forţei de muncă din domeniul rural, evitarea migraţiei şi consolidarea durabilă a exploataţiilor care funcţionează în acest sector”, se arată în expunerea pe motive a iniţiativei legislative.

Iniţiatorii proiectului de lege explică modul în carer asigurarea unor facilităţi fiscale în domeniului muncii în agricultură creşte nu numai interesul angajatorului în a folosi forţă de muncă calificată şi tânără în activitatea de producţie, dar asigură şi cadrul de realizare a unui echilibru între cel care produce şi cel care poate participa la procesul de productie, fara a creşte costurile de producţie.

În prezent, la nivel naţional, aproximativ 97.500 de salariaţi îşi desfăşoară activitatea în cadrul unor societăţi agricole şi, după demarearea programului, se estimează angajarea a circa 2.000 de tineri anual.

Impactul bugetar al programului este estimat la circa 25 milioane euro anual, sursa de finanţare fiind din bugetul de stat. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

*

code