Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Pe ce legi mai pun semnătura aleşii de Teleorman: Calotă Ică susţine Programul de încurajare a investiţiilor din zona montană

Un grup de parlamentari, printre care şi deputatul ALDE de Teleorman Calotă Florică Ică, au iniţiat o propunere legislativă privind aprobarea Programului de încurajare a investiţiilor din zona montană, prin care se urmăreşte facilitarea accesului la finanţare pentru realizarea de investiţii în zona montană pentru producătorii şi crescătorii de animale din zona montană.

Potrivit proiectului de lege, programul vizează realizarea de investiţii în centre de colectare-prelucrare lână şi piei, centre de colectare, spălare şi prelucrare primară a lânii, centre de colectare lapte, centre de sacrificare animale, centre de colectare şi prelucrare primară a fructelor, fructelor de pădure şi plantelor medicinale în zona montană, înfiinţarea de stâne montane în localităţile din judeţele care au incidenţă asupra zonei montane, precum şi alte investiţii care duc la menţinerea şi dezvoltarea activităţilor din zona montană.

În ceea ce priveşte modul de finanţare şi accesare, încadrul programului, se va institui o schema de finanţare prin care beneficiarii primesc până la 40% din valoarea investiţiei în vederea  realizării de centre de colectare, în zona montană.

Intensitatea sprijinului poate fi majorată cu câte 20 de puncte procentuale din costul standard, fără a depăşi 90 de puncte procentuale din valoare investiţiei pentru: tinerii fermieri sau fermierii care s-au instalat în cei cinci ani  anteriori datei de depunere a cererii de înscriere în Program, precum şi pentru investiţiile care se realizează în zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specific.

Potrivit proiectului de lege, valoarea totală a Programului este de 1 miliard de euro pentru perioada 2018-2020 şi se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

“În zona montană din România trăiesc 3.354.041 locuitori, reprezentând 15,08 % din populaţia ţării. Zona montană este marcată de dezavantaje naturale: altitudine, climă, pantă, fertilitate scăzută a solului, perioade mai scurte de vegetaţie etc. şi dezavantaje structurale, precum: scăderea populaţiei tinere, distanţele mari faţă de centrele decizionale şi administrative, izolarea faţă de căile de comunicaţie şi pietele de desfacere. Lipsa unui sistem organizat/integrat de achiziţie, procesare şi valorificare a produselor cum sunt cooperative şi unităţi de procesare ale agricultorilor, specializate pe produse sau grupe de produse, a unor pieţe de desfacere pentru anumite produse agroalimentare, a preţurilor foarte joase oferite producătorilor de către procesatori pentru produsele animaliere primare (lapte, carne, lână), au dus la: scăderea nivelului de trai şi de confort al agricultorilor din zona montană; abandonul activităţilor agricole şi exodul rural, în special în rândul tinerilor, sate tot mai depopulate şi/sau cu populaţie îmbătrânită; reducerea constantă a numărului de animale din cauza rentabilităţii mici a activităţii de creştere a animalelor are un impact negativ major asupra calităţii păşunilor şi fâneţelor prin diminuarea cantităţilor de ingrăşăminte organice benefice pentru menţinerea calităţii soluriior şi a pajiştilor, descurajarea tinerei generaţii de a se implica în agricultura montană şi de a perpetua tradiţiile de bune practici gospodăreşti; imposibilitatea agricultorilor vârstnici de a mai munci şi a întreţine gospodăriile, ceea ce va duce la abandonarea gospodăriilor, a practicării agriculturii în zona montană şi în final vânzarea terenurilor către străini la preţuri sub-evaluate; creşterea importului şi a consumului de alimente de origine şi calitate incertă; pierderea tradiţiilor şi a identităţii naţionale”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege. (Violeta Mocanu)

1 Comment

  1. Adriana says:

    Mda… pai sa faca propuneri pentru …acolo, sa obtina finantrea si sa ii scoata si pe ei din saracie cu investitii.. ca pe noi, ne-a luminat .destul a propus sustinut dar mai ales a obtinut la fonduri de ne-a dat si pe nas.. ! ne-a ”dezvoltat” de nu mai putem suporta ! suntem plini de locuri de munca noi, avem acum de toate , oamenii sunt fericiti intr-un judet plin de bunastare ,infloritor,se intor c cei plecati in lume sa scape de saracie, ca, nu-i asa , nu mai e cazul sa fie emigranti! deci, era frumos sa se ocupe si de altii… la urmatoarele alegeri ,sa candideze acolo ! o sa fie o campanie ca …un concediu. sa se duca din poarta in poarta ,pe carari de munte, sa duca punga,ciunga si galeata sa obtina bunavointa.ii doresc din tot sufletul sa si castige, ca poate avem norocul si scapam noi.

Leave a Comment

*

code