Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Pe ce legi mai pun semnătura aleşii de Teleorman: Calotă Ică şi Carmen Dan susţin diminuarea risipei alimentare

Un grup de parlamentari ai PSD şi ALDE, printre care şi deputatul ALDE de Teleorman Calotă Florică Ică şi senatorul PSD de Teleorman Carmen Daniela Dan, au iniţiat o propunere legislativă pentru modificarea Legii nr.217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, iniţiativă care, dacă se va transforma în lege, va obliga operatorii economici să întreprindă o serie de măsuri de prevenire a risipei alimentare.

Necesitatea unei astfel de iniţiative se explică prin faptul că risipa alimentară este o problemă în Uniunea Europeană, unde sunt irosite anual aproximativ 88 de milioane tone de alimente, în jur de 20% din totalul alimentelor produse, iar la nivel naţional ajunge la gunoi, anual, peste 10% din mâncarea cumpărată.

Potrivit proiectului de lege susţinut şi de cei doi aleşi de Teleorman, operatorii economici trebuie să întreprindă o serie de măsuri de prevenire a risipei alimentare, printre care măsuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare pe lanţul agroalimentar, începând cu producţia, procesarea, depozitarea, distribuţia, comercializarea, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră şi al serviciilor alimentare, măsuri privind vânzarea cu preţ redus a produselor aflate aproape de expirarea datei-limită de consum, conform legislaţiei în vigoare, precum şi măsuri privind transferul alimentelor prin donare sau sponsorizare, pentru consumul uman, dar aflate aproape de expirarea datei-limită de consum, către operatori receptori, deveniţi operatori din sectorul agroalimentar ca urmare a înregistrării la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

De asemenea, iniţiativa legislativă mai prevede şi luarea unor măsuri pentru direcţionarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal prin transformarea în compost, conform legislaţiei sanitar-veterinare în vigoare privind eliminarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman şi legislaţiei privind protecţia mediului, precum şi a unor măsuri pentru direcţionarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal în vederea valorificării lor prin transformare în biogaz conform legislaţiei de mediu şi legislaţiei sanitar-veterinare în vigoare.

“Cei care risipesc hrană mai mult de 10% se aprovizionează preponderent din supermarketuri şi în proporţie mai mică din alte surse, precum magazine mici, piaţa agroalimentară sau de la ţară. Legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare în actuala formă este inaplicabilă pentru că unele prevederi nu sunt clare, precise şi fără echivoc. Analizând legea sus menţionată se constată că mecanismele propuse nu pot fi puse în practică şi legea face mai mult rău decât bine. De exemplu, în textul legii se face referire la toţi operatorii din sectorul agroalimentar, prin urmare nu se asigură precizie şi claritate, în condiţille în care în domeniu există operatori diverşi care nu au specific comun şi se caracterizează prin diferenţe consistente privind nivelul de producere a risipei”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

*

code