Pastrama şi Telemeaua de Dobroteşti ar putea deveni primele produse din Teleorman cu „denumire de origine protejată“

Localitatea teleormăneană Dobroteşti a fost joi, 3 august, gazda unei întâlniri a reprezentanţilor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Direcţiei pentru Agricultură Teleorman cu primarii şi producătorii agricoli din zonă, precum şi cu reprezentanţii autorităţilor publice şi asociaţiilor agricole, în vederea sprijinirii promovării produselor agricole tradiţionale.

Printre subiectele dezbătute în cadrul întâlnirii au fost, aşa cum era de aşteptat, Telemeaua şi Pastrama de Dobroteşti, alimente obţinut din lapte şi carne de oaie produse în zona Dobroteşti după o reţetă specifică locului, pentru care se fac demersuri în vederea obţinerii recunoaşterii europene, astfel încât acestea să devină primele produse din Teleorman cu „denumire de origine protejată“ (DOP).

“Am avut plăcerea de a participa astăzi ( n.r. joi, 3 august) la o întâlnire organizată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Direcţia pentru Agricultură Teleorman cu primarii şi producătorii agricoli din zonă, precum şi cu reprezentanţii autorităţilor publice şi asociaţiilor agricole, în vederea sprijinirii promovării produselor agricole tradiţionale şi, în mod deosebit a „Pastramei de Dobroteşti” şi a „Telemelei de Dobroteşti”, pentru care sperăm să obţinem oficial recunoaşterea europeană, devenind astfel primele produse din Teleorman cu „denumire de origine protejată“ (DOP). De asemenea, dorim să sprijim autorităţile locale pentru înfiinţarea unui microabator în care să fie sacrificate animalele crescătorilor locali.

Atât Consiliul Judeţean Teleorman, cât şi Ministerul Agriculturii doresc şi susţin ca un număr cât mai mare de produse tradiţionale, precum aceste două produse din Teleorman, recunoscute pentru calitatea lor deosebită, „Telemeaua şi Pastrama de Dobroteşti“, care erau până acum recunoscute doar la nivel naţional să obţină „Indicaţia geografică protejată“ (IGP) alături de alte produse româneşti de top, precum magiunul de Topoloveni , salamul de Sibiu ş.a..

„Telemeaua şi Pastrama de Dobroteşti“ sunt alimente obţinut din lapte şi carne de oaie produse în zona Dobroteşti după o reţetă specifică locului. Gustul rămâne unic, nu poate fi ase/mănat cu nici un alt produs asemănător, datorită laptelui muls de la animalele ce paşunează în această zonă a judeţului şi, de asemenea, gustului unic al cărnii oii carabaşe, care sunt crescute pe păşunile teleormănene, a precizat Dănuţ Cristescu, preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

*

code