Social

Până când profită CEZ de monopolul din Teleorman? Dacă nu decontează aparatura arsă, cel puţin scuze are de gând CEZ să prezinte teleormănenilor?

În Teleorman, frecvent, mii de abonaţi rămân în beznă, asta din cauza reţelei de distribuţie a curentului electric a firmei care deţine monopolul în judeţ şi care, deşi se tot laudă de câţiva ani cu îmbunătăţirea reţelei, se confruntă tot mai des cu întreruperea curentului, pe perioade scurte de timp, dar care afectează consumatorii. Mai grav este că în ultima perioadă nu doar vijeliile sunt vinovate de căderile de tensiune, ci şi unele transformatoare care cedează frecvent, zone bune din municipiul Alexandria fiind serios avariate de două zile din cauza unui transformator care se împotriveşte şi nu mai vrea să funcţioneze.

Este vorba de un transformator de pe strada Carpaţi, care face “nazuri”, dacă putem spune aşa, şi întreaga populaţie care este alimentată de la respectivul nod are de suferit.

Duminică, 20 iulie, mai toată ziua, curentul a fost luat în zonă, lucrătorii CEZ încercând şi rezolvând într-un final problema, care a durat doar câteva ore, asta până spre amiaza zilei de luni când curentul a picat brusc, din cauza aceluiaşi transformator. Să nu mai spunem că transformatorul cu pricina se defectează frecvent, nefiind prima dată anul acesta când oamenii din zonă sunt luaţi prin surprindere şi rămân fără electricitate, unii dintre ei având neplăcută surpriză să constate că şi o parte dintre aparatele electrice sau electrocasnice au avut de suferit de pe urma căderilor de tensiune.

Un eveniment nefericit, primul, putem spune a avut loc duminică, mai toată ziua, pe la orele 20.00 fiind reluată alimentarea cu electricitate în zonă. Consumatorii au răsuflat oarecum uşuraţi, fără a şti că luni, episodul se va relua şi vor rămâne din nou fără curent. Mare parte din abonaţii zonei situate pe o parte a străzii Ion Creangă, vizavi de Poliţia Judeţeană sunt obişnuiţi cu practica, însă nu se aşteptau ca întreruperea să se repete chiar a doua zi.

CEZ, în schimb, deşi ştie că în zona este un transformator cu probleme, sesizate în repetate rânduri şi la care tot în repetate rânduri se intervine, nu dă nici o explicaţie pertinentă abonaţilor. Cu un simplu comunicat în care face precizarea la cauza care a dus la deficenţă, la modul cum s-a intervenit şi la eforturile pe care le face în folosul consumatorului, compania în cauză nici scuzele de rigoare nu le-a prezentat, vreodată, public, celor care, de voie, de nevoie, conştiincioşi, îşi fac datoria şi plătesc scump, nişte servicii deloc pe măsura preţurilor practicate.

Locuitorii din zonă, dar şi ceilalţi alexăndreni care se confruntă cu dese căderi de tensiune şi cu şocuri de electricitate care mai ard din când în când câte un televizor, frigider sau mai ştii ce aparat conectat la priză, sunt revoltaţi de faptul că nimeni nu le spune clar ce se întâmplă cu reţeaua electrică în zona lor, deşi nu este prima dată când se întâmplă să se trezească brusc fără curent sau, mai rău, să rămână în beznă. În urmă cu doar două săptămâni, o parte a cartierului a rămas fără curent electric preţ de câteva ore. “Să facă cei de la Electrica un contract, să răspundă atunci când se întrerupe curentul. Nu îi interesează niciodată dacă strică ceva. O singură dată au venit şi au spus că e suprasolicitată reţeaua. Şi eu ce vină am?”, se întreabă o consumatoare, care are o mare dilemă, dacă ea le spune că nu are bani, ei înţeleg şi o păsuiesc la factură, o scutesc de vreo plată? Evident că întrebarea doamnei este retorică, pentru că răspunsul este nu. Înţelegere şi clemenţă se cere doar de la consumator, asta aşa de ochii lumii, deoarece CEZ, compania cehă care furnizează curent şi teleormănenilor este conştientă că deţine monopulul în zonă şi că vor, nu vor, teleormănenii ca şi mulţi alţi abonaţi din sudul ţării vor suporta regimul, că altfel nu au unde se branşa la o altă reţea. Aşa că, din complezenţă, compania distribuitoare de electricitate dă explicaţii diplomatice şi cu zâmbetul pe buze, că şi dacă pierd în judecată procesele intentate de consumatori prin care solicită desbăgubiri, tot nu-i bai, mare pagubă nu au. Nemulţumirile consumatorilor sunt reflecate şi de multiplele reclamaţii făcute companiei la CJPC, comisarii de la protecţia consumatorilor în repetate rânduri acordând dreptate consumatorilor. Nici aceste aspecte nu au determinat CEZ să-şi repare deficienţele, asta, pentru că sunt singurii distribuitori şi pot tăia şi în carne vie, că tot la ei trebuie să apelezi dacă vrei curent, dacă nu…. la lumânare. (C.P.)

4 Comments

  1. Acelasiucru se intampla si in cateva localitati rurale. La telefon iti spun ca se stie problema si se lucreaza. Dar furnizarea energiei electrice se intrerupe din nou, ziua urmatoare. HOTII!

  2. un pnl-ist TR

    TOTI SUNT HOTI !
    SA IESIM IN STRADA !

  3. Curentatu

    CEZ OLTENIA este protejata de ANRE care este autoritatea statului la care este director al directiei de control Soreata Henorel fost director la CEZ , ,,mare figura” a PDL Teleorman si finul lui Nitulescu

  4. Monopolulu CEZ ,dariut de Videanu ,au facut ca respectiva firma sa nu realizeze programul de investitii prevazut,de aici nenumaratele defectiuni,in rest ca si bancile care nu respecta nici o LEGE, iau banii inainte,de consum,si tot amaratul daca nu are bani de plata este deconectat si plateste 3 mil. CEZ cand va plati dobanda pentru banii in avans,cand va fi penalizata pentru repetatele intreruperi? pentru putini bani platiti la cumparare ,vor pleca cu plinul facut,ca si cei de la ANRE care lucreaza pt CEz ,nu pentru cetatean.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.