Orașul Videle a dat trei miniștri și un premier în guvernele post-decembriste

Trei miniștri care au făcut parte din cabinetele post-decembriste au plecat din cel mai mic oraș din Teleorman, Videle. Tot din Videle a plecat și Viorica Dăncilă, prima femeie propusă de PSD și desemnată de președintele Klaus Iohannis pentru preluarea funcției de prim-ministru al României.

Primul în ordinea cronologică a venirii la Palatul Victoria, Adriean Videanu  a fost ales de cinci ori deputat de Teleorman în Parlamentul României (1990 – 2004) și a deținut, pe rând, funcțiile de ministru de stat responsabil cu coordonarea politicilor economice (2004 – 2005) și de Ministru al Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri (2008 – 2010), precum și cea de Vicepremier.

În decembrie 2004, după câștigarea alegerilor de către alianța DA și Traian Băsescu, Adriean Videanu își dă demisia din Parlament pentru a fi numit ministru de stat și vicepremier responsabil cu Coordonarea Activităților din domeniul Economic în guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu.

În aprilie 2005, Adriean Videanu câștigă cu 53% alegerile parțiale pentru Primăria Generală a Capitalei, în urma plecării lui Traian Băsescu la Cotroceni. Durata restantă a mandatului este de aproximativ 3 ani.

În decembrie 2008, Adriean Videanu este numit ministru al Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri în guvernul de coaliție PD-L-PSD condus de Emil Boc, funcție deținută până în anul 2010, când și-a dat demisia împreună cu alți membri ai Guvernului.

În anul 2014, Răzvan Nicolescu a ocupat, timp de zece luni, funcţia de Ministru delegat pentru Energie în Guvernul Ponta.

Potrivit CV-ului, Răzvan Nicolescu este absolvent al Liceului Industrial de petrol Videle și al Facultății de Energetică din cadrul  Universităţii Politehnică București.

În anul 2004 a absolvit cursurile Colegiului Naţional de Apărare, iar patru ani mai târziu a terminat MBA în cadrul Solvay Business School din Bruxelles – Belgia.

În perioada 2006 – 2008 a fost ataşat pe probleme de energie al României la Uniunea Europeană, iar în perioada 2007-2008 a reprezentat România în grupul de dialog UE-Rusia pe probleme energetice.

Carmen Dan este ministru al Afacerilor Interne din ianuarie 2017, întâi în guvernul Sorin Grindeanu, și ulterior în guvernul Mihai Tudose. La scrutinul pentru parlamentarele din 2016, Carmen Dan a fost aleasă senator de Teleorman, din partea PSD, iar anterior a ocupat funcția de prefect al județului Teleorman.

Social-democrata are trecute în CV și funcția de subprefect al județului, precum și pe cea de director al Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor, instituție aflată în subordinea CJ Teleorman.

Viorica Dăncilă a fost propusă de PSD pentru a prelua funcția de premier vacantată, prin demisie, de Mihai Tudose, iar președintele Klaus Iohannis a desemnat-o pentru a forma noul cabinet.

În anul 2009, Viorica Dăncilă a fost aleasă pe listele Partidului Social Democrat pentru un prim mandat de deputat în cadrul Parlamentului European. Aceasta a activat în cadrul Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, iar în anul 2013, a fost desemnată raportordin partea Parlamentului European pentru Bugetul pentru 2014 privind agricultura la nivel european.

În anul 2014, Viorica Dăncilă a fost aleasă pentru un nou mandat de europarlamentar, pe listele Partidului Social Democrat și deține și poziția de lider al deputaților social-democrați români din Parlamentul European.

De asemenea, eurodeputatul PSD este vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din PE, membru cu drepturi depline în Comisia pentru drepturile femeii și egalitate de gen și membru supleant în Comisia pentru Dezvoltare Regională.

În iulie 2014, eurodeputata a fost aleasă vicepreședintă a Comisiei de Agricultură din Parlamentul European, fiind reconfirmată în această funcție în 2017. (Violeta Mocanu)

1 Comment

  1. Nuta says:

    Pa Gogu grataragiul petii nu il poone nimicalea?

Leave a Comment

*

code