Eveniment

Ofiţeri şi subofiţeri de la ISU Teleorman, sub control judiciar

În luna septembrie a anului 2014, procurorii DNA au efectuat percheziţii la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Teleorman, fiind vizat un grup format din ofiţeri şi subofiţeri, suspectaţi de fapte de corupţie, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor de corupție săvârșite de militari au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 05.05.2015, a colonelului (r.) GRAURE PETRE, fost ofițer la Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”A.D. Ghica” Teleorman și administrator al unei societăți comerciale cu profil “furnizare servicii formare profesională”, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, (șapte infracțiuni) pentru fals material în înscrisuri oficiale,( șase infracțiuni), fals intelectual, în formă continuată, fiecare cu câte două acte materiale, (șapte infracțiuni), fals intelectual, (121 infracțiuni) şi uz de fals, în formă continuată,( șapte infracțiuni din care o infracțiune cu șase acte materiale și șase infracțiuni cu câte șapte acte materiale).

Reţinută a fost şi JANTEA DOINA, administrator al unei societăți comerciale cu profil „furnizare servicii formare profesională”, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, (șapte infracțiuni) şi fals intelectual, (121 de infracțiuni).

De asemenea, procurorii militari au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii preventive a controlului judiciar, pe o durată de 60 de zile, începând de la data de 05 mai 2015, față de inculpații col. MÎRLOGEANU REMUS, prim-adjunct al șefului Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”A.D. Ghica” Teleorman, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, (trei infracțiuni), fals intelectual, în formă continuată,( trei infracțiuni fiecare cu câte cinci acte materiale), fals intelectual, (34 infracțiuni),uz de fals, în formă continuată,( trei infracțiuni fiecare cu câte cinci acte materiale), a col. CHIVU AUREL, adjunct al șefului Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”A.D. Ghica” Teleorman, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:

-abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,( patru infracțiuni), fals intelectual, în formă continuată, (patru infracțiuni din care o infracțiune cu patru acte materiale și trei infracțiuni cu câte cinci acte materiale), fals intelectual, ( 72 de infracțiuni), uz de fals, în formă continuată, (patru infracțiuni din care o infracțiune cu patru acte materiale și trei infracțiuni cu câte cinci acte materiale), a lt. col. HAMPU VASILICĂ, șef Centru Operațional în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”A.D. Ghica” Teleorman, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, (patru infracțiuni); fals intelectual, în formă continuată, (patru infracțiuni, fiecare cu câte cinci acte materiale), fals intelectual, (15 infracțiuni), uz de fals, în formă continuată, (patru infracțiuni, fiecare cu câte cinci acte materiale, plt. adj. șef ION ALEXANDRU, subofițer în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”A.D. Ghica” Teleorman, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, (trei infracțiuni), fals intelectual, în formă continuată, (trei infracțiuni din care o infracțiune cu patru acte materiale și două infracțiuni cu câte cinci acte materiale), uz de fals, în formă continuată, (trei infracțiuni din care o infracțiune cu patru acte materiale și două infracțiuni cu câte cinci acte materiale).

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada februarie – august 2014, inculpații Graure Petre și Jantea Doina, în calitate de administratori ai celor două societăți comerciale, au organizat un număr de șapte cursuri de formare profesională cu 120 cursanți, în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor, cărora la final li s-au eliberat certificate de absolvire.

Examinarea acestor persoane trebuia realizată de inculpații Mîrlogeanu Remus, Chivu Aurel, Ion Alexandru și Hampu Vasilică, desemnați în acest sens de către comisia de autorizare Teleorman, dintre persoanele stabilite de către conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”A.D. Ghica”.

În realitate, niciunul dintre cursanți nu a efectuat vreo oră din cele 118 prevăzute în programa pentru pregătirea teoretică și practică.

De asemenea, nu a avut loc nicio examinare, toate înscrisurile prevăzute de lege a se întocmi pentru organizarea și desfășurarea cursurilor și examinărilor fiind false.

Prejudiciul estimat pentru perioada arătată se ridică la aproximativ 70.000 lei, constând în sumele de bani achitate de către cursanți, singurul scop al inculpaților fiind acela de a obține beneficii materiale pentru sine.

 

Pe timpul cât se află sub control judiciar, Mîrlogeanu Remus, Chivu Aurel, Ion Alexandru și Hampu Vasilică trebuie să respecte o serie de obligații. Inculpaților Mîrlogeanu Remus, Chivu Aurel, Ion Alexandru și Hampu Vasilică li se atrage atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. Tuturor celor 6 inculpați li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. Inculpații Graure Petre și Jantea Doina au fost prezentați, la data de 06 mai 2015, Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii militari beneficiază de sprijin din partea Serviciului Județean Anticorupție Teleorman. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.