Economie

O serie de servicii s-au scumpit de la 1 iulie, altele s-au ieftinit

Începând cu data de 1 iulie, românii au parte de o serie de modificări, în sensul că unele servicii de care beneficiază în prezent şi-au mărit tarifele, în timp, ce alte servicii s-au ieftinit. De altfel, modificări economice au avut loc şi în planul administraţiilor locale, dar şi pentru mediul privat.

Astfel, de la 1 iulie, printre serviciile care s-au scumpit, numim gazele naturale, preţul gazelor pentru populaţie fiind majorat cu 2,5% de la 1 iulie, iar cel pentru consumatorii industriali cu 1,5%, a anunţat Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Potrivit calendarului de liberalizare agreat de Guvern cu FMI în 2012, preţul gazelor pentru consumatorii casnici va fi liberalizat în totalitate la 31 decembrie 2018. De asemenea, în aceeaşi categorie a creşterii tarifelor, se înscriu şi şcolile de şoferi ale căror cursuri se majorează cu peste 30% din cauza unor schimbări legislative. Potrivit legislaţiei, de la 1 iulie, instructorii şcolilor de şoferi nu vor avea voie să facă mai mult de 210 ore pe lună şi cum în prezent, instructorii şcolilor de şoferi fac mult mai multe ore inclusiv în weekend, şcolile de şoferi vor mări tarifele.

Salariul minim brut pe ţară a crescut şi el de marţi, de la 850 de lei la 900 de lei, aceasta fiind cea de a doua majorare din acest an. Angajatorii care stabilesc salarii mai mici decât cel minim riscă amenzi cuprinse între 1.000 de lei şi 2.000 de lei. Această creştere atrage după sine o majorare a amenzilor de circulaţie acestea din urmă fiind direct proporţionale cu nivelul salariului minim brut pe economie. Tot de la 1 iulie cresc şi salariile primarilor şi viceprimarilor.

În ceea ce priveşte modificări de tarife sau reduceri la facturi, de la 1 iulie va scădea factura la curent. Astfel, factura consumatorilor casnici pentru energia electrică va scădea în medie cu 2,6% de la 1 iulie, iar cea pentru consumatorii industriali, cu 4%, în urma ieftinirii energiei pe bursă şi a reducerii taxei de cogenerare, potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

De altfel, au scăzut tarifele de roaming pentru călătoriile în UE. Scăderile tarifare sunt între 20% – 55% faţă de tarifele aplicabile în prezent, astfel că utilizatorii vor plăti maximum 0,19 euro/minut (fără TVA) pentru un apel efectuat, 0,05 euro/ minut (fără TVA) pentru primirea unui apel şi cel mult 0,06 euro (fără TVA) pentru trimiterea unui mesaj text (SMS), cea mai mare reducere fiind înregistrată în cazul serviciilor de date (inclusiv accesul la internet), pentru care tariful maxim va fi de 0,2 euro/ MB (fără TVA), potrivit unui comunicat emis de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Aplicarea noilor tarife se face automat şi în mod gratuit pentru utilizatorii care au activat serviciul roaming şi folosesc planurile tarifare de bază, fără a fi necesară încheierea unui abonament suplimentar.

Avantaje sunt şi pentru firme încă din prima zi a lunii iulie. Astfel, firmele vor fi scutite de la plata impozitului pe profitul reinvestit în echipamente noi, începând cu această dată şi până la 31 decembrie 2016 inclusiv. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.