Politic

O “înţelegere” pierdută

ilie-balanCarmen Dumitrescu

De o bună perioadă de vreme, lumea aşteaptă cu sufletul la gură documentul scris, care atestă faptul că între Dragnea şi Almăjanu a existat o înţelegere privitoare la modul de acţiune al celor două partide în eventualitate în care USL s-ar rupe. După ce ruptura s-a produs, atât la centru, cât şi în teritoriu – mai târziu în Teleorman, ce e drept – unii oameni din PNL au început să spună că dorinţa social-democraţilor de a-i schimba din funcţie pe toţi liberalii aflaţi în poziţii de conducere încalcă termenii unei negocieri scrise “de mână” de către cei doi lideri ai USL Teleorman, Liviu Dragnea şi Marin Almăjanu. Cel care a spus opiniei publice despre documentul în cauză a fost vicepreşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, care urmează, la rândul lui, să fie schimbat din funcţie. Acesta a declarat, nu cu mult timp în urmă, că “Marin Almăjanu va prezenta, într-o conferinţă de presă un document olograf legat de termenii înţelegerii noastre cu PSD. Atunci vom vedea cine e ipocrit şi cine nu”. Curiozitatea legată de acest document a fost extrem de mare, astfel că mai mulţi liberali au fost chestionaţi cu privire la existenţa documentului, însă, cu excepţia emiţătorului declaraţiei de mai sus, niciun liberal nu pare să aibă cunoştinţă de respectiva dovadă a negocierilor dintre PSD şi PNL.

Chiar dacă şi-au asumat eventuala fuziune cu PDL Teleorman, liberalii teleormăneni preferă să nu discute prea mult despre subiect şi nici despre data încheierii unui acord concret. Nici Teodor Niţulescu nu mai face declaraţii pe marginea subiectului, ba chiar evită discuţiile telefonice pe această temă. Singurul care ar putea lămuri existenţa documentului, dar şi detaliile cuprinse în el este Marin Almăjanu, iar liderul liberal intenţionează, potrivit vicepreşedintelui PNL Teleorman, Eugen Pîrvulescu, să organizeze în scurt timp o conferinţă de presă.

Este, totuşi, greu de crezut că un politician vechi, precum Ilie Bălan, a făcut o declaraţie precum cea de mai sus fără să ţină cont de faptul că minciuna se taxează. Însă, e foarte posibil ca despre documentul în cauză să ştie un număr mic de persoane din PNL, el fiind rezultatul unor discuţii dintre liderii celor două partide care, tot potrivit lui Ilie Bălan, “s-a întins până târziu, în noapte”. De asemenea, mai există posibilitatea ca documentul să existe şi ca liberalii să fi intenţionat să-l facă public, însă, între timp au reconsiderat această acţiune. Ipotezele sunt numeroase şi, probabil, lucrurile nu vor fi clarificate decât dacă Marin Almăjanu va dori acest lucru, însă este cert că politica teleormăneană se înscrie încă în parametrii trasaţi de comediile lui Caragiale, astfel că povestea documentului scris de mâna lui Dragnea şi Almăjanu începe tot mai mult să semene cu scenariul unei noi piese de teatru, care se joacă pe scena politică a momentului sub titlul de “O înţelegere pierdută”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.