Social

Numărul virozelor respiratorii a luat amploare în Teleorman – Medicii atrag atenţia că ne aflăm în vârful epidemiei de gripă

Zilnic, sute de copii, adolescenţi şi persoane active, până în 50 de ani, ajung de urgenţă la medic cu febră, dureri de cap, ameţeli şi probleme digestive. Dacă cei mai mulţi sunt diagnosticaţi cu viroză respiratorie, sunt şi cazuri în care internarea în spital devine obligatorie.

În ultima perioadă, paturile din spitalele teleormănene au fost ocupate până la refuz, susţin medicii, care atrag atenţia că ne aflăm în vârful epidemiei de gripă, cel puţin până la finalul lunii februarie. “În general, în România este un boom în luna februarie din punct de vedere al virozelor respiratorii. Activitatea virusurilor este în creştere. Asta ne arată că gripa ucide, nu trebuie tratată ca o simplă răceală”, a declarat doctorul Victor Olsavszky, reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în România. Deja până acum s-au înregistrat 6 cazuri de decese din cauza gripei, şi numărul ar putea creşte susţine reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în România

“Au fost înregistrate 5 decese noi la cazuri de SARI confirmate cu virus gripal un bărbăt în vârstă de 77 ani, din judeţul Iaşi, confirmat cu virus gripal A(H1)pdm09, având condiţii medicale preexistente, vaccinat anti-gripal; o femeie în vârstă de 67 ani, din Cluj, confirmată cu virusul gripal A(H1)pdm09, având condiţii medicale preexistente, nevaccinată anti-gripal; bărbat în vârstă de 70 ani, din Timiş, confirmat cu virus gripal A(H3), având condiţii medicale preexistente, nevaccinat anti-gripal; o femeie în vârstă de 72 ani, din Suceava, confirmată cu virus gripal A(H1)pdm09, având condiţii medicale preexistente, nevaccinată anti-gripal şi o femeie în vârstă de 28 ani, din Bacău, confirmată cu virus gripal A(H3), fără condiţii medicale preexistente, nevaccinată anti-gripal”, se arată în informarea săptămânală a Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Tulpinile gripale sunt virulente, au constat medicii teleormăneni, care spun că în ciuda previziunilor făcute de experţii în epidemiologie, în octombrie 2014, când anunţau că sezonul gripal va fi unul uşor, tot mai mulţi copii ajung la urgenţe cu viroze respiratorii, otite şi chiar pneumonii. Secţia de pediatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alexandria este plină cu copii cu vârste cuprinse între doi şi paisprezece ani, aproape 90 de copiii fiind internaţi în săptămâna 16 – 22 februarie din cauza infecţiilor respiratorii şi complicaţiilor acestora. “Zilnic foarte mulţi copii cu viroze respiratorii, unii fac şi complicaţii, cum sunt otitele, ajung la spital, iar otita virală este foarte păcătoasă, în sensul că după terminarea tratamentului şi vindecarea otitei virale, copiii rămân cu o tuse sâcâitoare care poate dura chiar şi două, trei săptămâni. Din păcate, din câte am observat eu, ne confruntăm cu tulpini gripale virulente”, a declarat un medic de familie.

Potrivit ultimelor raportări ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, activitatea gripală evoluează cu intensitate medie, cu tendinţa de extindere regională în zona sudică. Potrivit DSP Teleorman, în ultima săptămână de supraveghere la nivelul judeţului numărul virozelor respiratorii a explodat, cele mai multe cazuri fiind întâlnite la copii şi adulţii tineri. Astfel, numărul îmbolnăvirilor se ridică la aproape 900 de cazuri, dintre care 185 la copii cu vârsta între 2 şi 4 ani, dintre care 39 au fost internaţi, 293 de cazuri s-au înregistrat la copii cu vârsta între 5 – 14 ani, cu 46 de internări, iar la categoria de vârstă 15- 49 ani au fost înregistrate 218 îmbolnăviri.

În ceea ce priveşte pneumoniile, numărul îmbolnăvirilor nu a crescut foarte mult comparativ cu săptămâna anterioară celei de raportare, fiind înregistrate 241 de cazuri de pneumonie, faţă de 212 în săptămâna anterioară. Dintre acestea 114 au necesitat internare. În ceea ce priveşte categoriile de vârstă la care s-au înregistrat cele mai multe îmbolnăviri, la adolescenţii şi adulţii tineri, categoria 15-49 de ani, s-au înregistrat 57 de îmbolnăviri, cu 22 de internări, după care au urmat vârstnicii de peste 65 de ani, 51 de pneumonii fiind înregistrate la această categorie de vârstă, cu 25 de internări. Deocamdată, în Teleorman nu s-a înregistrat nici un caz de gripă. (C.P.)

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.