Social

Numărul virozelor în judeţul Teleorman este în scădere

Dacă în ultima săptămână a anului 2013, respectiv în intervalul 23 – 29 decembrie 2013, Direcţia de Sănătate Publică înregistrase peste 255 de infecţii acute ale căilor respiratorii, în prima săptămână a anului 2014, numărul virozelor a fost mai mic de 150 de cazuri, dintre acestea numai 37 de persoane au necesitat tratament sub supravegere medicală, fiind internate, iar numărul pneumoniilor a fost de 74 de cazuri, săptămâna trecută.

În cadrul sistemului de supraveghere a infecţiilor respiratorii şi a gripei, incidenţa cea mai mare a îmbolnăvirilor a fost la finalul lunii octombrie 2013 şi prima parte a lunii noiembrie, când numărul îmbolnăvirilor a oscilat între 437 de cazuri în intervalul 21 – 27 octombrie şi 403 cazuri în intervalul 4 – 10 noiembrie, fără a scădea sub 400 de îmbolnăviri. Tot în aceste perioade s-au înregistrat şi cele mai multe internări cauzate de aceste afecţiuni. În ceea ce priveşte numărul de îmbolnăviri de pneumonie, cele mai multe cazuri s-au înregistrat, potrivit datelor furnizate de sistemul de supraveghere a infecţiilor respiratorii şi gripei din cadrul DSP Teleorman, în luna octombrie, numărul îmbolnăvirilor depăşind, în medie, 100 de cazuri, în restul perioadei de supraveghere incidenţa îmbolnăvirilor de pneumonie fiind mai mică. Au mai existat două intervale de raportare în luna decembrie când numărul îmbolnăvirilor de pneumonie a depăşit 100 de cazuri.

Cei mai receptivi la astfel de îmbolnăviri au fost copiii din grupele de vârstă 1 – 4 ani şi 5 – 14 ani, atât în cazul infecţiilor respiratorii, cât şi al pneumoniilor. Nu s-a înregistrat nici un caz de gripă clinic sau confirmat prin laborator. Medicii de la Direcţia de Sănătate Publică reamintesc populaţiei că gripa este o boală infecţioasă acută foarte contagioasă, care se transmite pe cale aeriană (direct prin tuse sau strănut şi indirect prin obiecte proaspăt contaminate) şi care se manifestă prin simptome respiratorii şi fenomene toxice generale, putând evolua uneori spre forme grave. De aceea, se recomandă tuturor persoanelor să respecte regulile de igienă personală şi colectivă şi să se adreseze medicului de familie la apariţia primelor semne de boală, respectiv febră 39 – 40 grade, frisoane, cefalee, dureri musculare, astenie fizică, congestionarea faringelui, răguşeală, tuse uscată obositoare, inapetenţă, greţuri, vărsături. O măsură eficientă pentru prevenirea gripei şi pentru a ajuta sistemul imunitar al organismului să lupte cu boala este vaccinarea antigripală. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.