Economie

Numărul teleormănenilor care cotizează la fondul de pensii este de circa 55.000 de persoane

Pe ordinea de zi a ultimei şedinţe ordinare a Colegiului Prefectural Teleorman din data de 26 iunie s-a aflat şi un punct care făcea referire la baza de date a persoanelor care cotizează la pensii. Informarea privind gestionarea bazei de date privind asiguraţii sistemului public de pensii, pe baza contractelor de asigurare, a fost făcută de directorul Casei de Pensii Teleorman, Emilian Bomboe, care a precizat că în evidenţele Casei Judeţene de Pensii Teleorman sunt înregistraţi în jur de 52.700 asiguraţi la angajatori şi entităţi asimilate angajatorilor (inclusiv beneficiarii de drepturi din bugetul asigurărilor pentru şomaj), 535 persoane asigurate pe baza de declaraţie de asigurare socială, 958 persoane asigurate pe bază de contract de asigurare socială şi 1.345 beneficiari de indemnizaţie pentru creşterea copilului până la 2 ani.

Pentru a veni în sprijinul pensionarilor, în vederea simplificării activităţii de stabilire a dreptului de pensie, la nivelul caselor judeţene de pensii s-a instituit o procedură unică privind preluarea stagiilor de cotizare după data de 1 aprilie 2001 de către Compartimentul de Stabilire Pensii din bazele de date privind asiguraţii.

Astfel, cererea de solicitare a adeverinţei de stagiu de cotizare unde solicitantul a depus cererea în vederea pensionării se comunică casei judeţene de pensii unde solicitantul a depus declaraţiile nominale de asigurare ori unde solicitantul a avut declaraţie sau contract individual de asigurare socială. Aceasta din urmă emite adeverinţa de stagiu de cotizare într-un fişier electronic şi pe suport de hârtie şi o transmite prin poşta electronică conform solicitării.

Casele judeţene de pensii implicate în procedura unică privind preluarea stagiilor de cotizare după data de 1 aprilie 2001 răspund de autenticitatea informaţiilor cuprinse în cererile de solicitare a adeverinţelor eficientizarea activităţii de generare şi emitere a adeverinţelor, autenticitatea datelor din adeverinţele emise.

Asiguraţii sistemului public de pensii îşi pot verifica stagiul de cotizare realizat în sistemul public de pensii după data de 1 aprilie 2001 accesând platforma de servicii electronice pe adresa cnpp.ro.

În secţiunea privată destinată fiecărui asigurat se mai pot vizualiza informaţii din carnetele de muncă şi informaţii din declaraţiile nominale depuse de angajatori.

Pentru accesarea acestei secţiuni fiecare persoană va avea nevoie să îşi creeze cont on-line. În prezent, în evidenţele Casei Judeţene de Pensii Teleorman sunt înregistraţi un număr de 26 utilizatori externi ai portalului cnpp.ro.

Potrivit prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, asiguraţii sistemului public de pensii pot fi cetăţeni români, cetăţeni ai altor state sau apatrizi, pe perioada în care au, conform legii, domiciliul sau reşedinţa în România.

Pot fi asiguraţi ai sistemului public de pensii şi cetăţenii români, cetăţenii altor state şi apatrizii care nu au domiciliul sau reşedinţa în România, în condiţiile prevăzute de instrumentele juridice cu caracter internaţional la care România este parte.

De asemenea, directorul executiv al CJP Teleorman a precizat că asiguraţii au obligaţia să plătească contribuţii de asigurări sociale şi au dreptul să beneficieze de prestaţii de asigurări sociale, conform legii.

De precizat că, la nivelul judeţului Teleorman, potrivit datelor publicate de CJP Teleorman, situaţia numerică a pensionarilor la data de 31.05.2014 din judeţul Teleorman arăta că erau în plată 114.452 de pensionari, cu mai bine de două ori mai mulţi decât numărul persoanelor care cotizează la fondul de pensii. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.