Economie

Noul Cod al Muncii: concediul de maternitate, concediul pentru îngrijirea copilului, considerate perioade de activitate desfăşurată

Începând cu data de 25 ianuarie 2015, intră în vigoare Legea nr.12/2015, care modifică şi completează Codul Muncii. Potrivit directorului ITM Teleorman, Emil Ciobanu, printre principalele elemente de noutate introduse de actul normativ se stipulează că perioadele de incapacitate temporară de muncă, cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal şi concediului pentru îngrijirea copilului bolnav vor fi considerate perioade de activitate desfăşurată, astfel că perioadele respective nu vor afecta numărul de zile de concediu de odihnă la care au dreptul salariaţii în fiecare an.

De altfel, potrivit noilor reglementări, salariatul va avea dreptul la concediu de odihnă chiar şi în situaţia în care concediul medical se va întinde pe durata unui întreg an calendaristic. În acest caz, angajatorul va fi obligat să acorde concediul de odihnă într-o perioadă de 18 luni, începând cu anul următor celui în care salariatul s-a aflat în concediu medical, salariul primit de salariatul temporar pentru fiecare misiune nu poate fi inferior celui pe care îl primeşte salariatul utilizatorului, care prestează aceeaşi muncă sau una similară cu cea a salariatului temporar, iar în măsura în care utilizatorul nu are angajat un astfel de salariat, salariul primit de salariatul temporar va fi stabilit luându-se în considerare salariul unei persoane angajate cu contract individual de muncă şi care prestează aceeaşi muncă sau una similară, astfel cum este stabilit prin contractul colectiv de muncă aplicabil la nivelul utilizatorului.
Totodată, absenţele nemotivate de la muncă şi concediile fără plată vor fi scăzute din vechimea în muncă. Excepţie vor face concediile fără plată pentru formare profesională. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.