Economie

Noua structură a DSP-urilor s-ar putea finaliza până la 15 septembrie

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat vineri, 6 septembrie, că până pe 15 septembrie ar putea fi prezentată noua structură organizatorică a direcţiilor de sănătate publică de la nivelul judeţelor, care să intre în vigoare după 1 noiembrie, potrivit căreia o parte dintre atribuţii să rămână la minister, iar alta la nivelul autorităţilor publice judeţene, subliniind că se impune să fie transferate mai multe activităţi de la Ministerul Sănătăţii pentru că sunt specifice autorităţilor locale, urmărindu-se o descentralizare reală.

“Este un sistem comunist, de 70 de ani. Cred că totuşi ne-am cam săturat să rămânem cu structurile comuniste. Haideţi, totuşi, să ne ducem către structuri mai moderne, mai flexibile, mai normale, mai apropiate de comunitate. De unde să ştiu eu, de la Bucureşti, cum se face autorizarea unui restaurant? De ce să o fac eu? Să o facă CJ pentru că ştie ce se întâmplă în judeţ. Poate că ştie mult mai mult decât mine foarte multe elemente, pe care eu trebuie să le cer. De ce să fac lucrul acesta? Poate să facă foarte bine comunitatea locală şi multe altele”, a precizat Eugen Nicolăescu.

În ceea ce priveşte stabilirea Direcţiei Regionale de Sănătate Publică, Nicolăescu nu a spus iarăşi nimic şi, după cum se ştie, regionalizarea presupune implicit stabilirea unei direcţii a regiunii, celelalte structuri judeţene fiind adjuncte, dacă putem spune aşa, direcţiei regionale. Dacă cele mai multe dintre deconcentrate s-au unit deja sub umbrela unei direcţii regionale, uşor-uşor conturându-se regiunea în sine, în ceea priveşte sediul central al direcţiei de sănătate nu s-a vorbit nimic. O vagă ipoteză a fost lansată la Alexandria, la finele lunii august, când s-a dat startul dezbaterilor publice în sănătate. În conferinţa de presă susţinută la finalul dezbaterilor, ministrul Sănătăţii a spus, ca urmare a unei întrebări din partea presei, că Teleormanul este un concurent serios în ceea ce priveşte stabilirea Direcţiei Regionale de Sănătate Publică, însă nu a precizat care alte judeţe mai sunt în cursă. Poate după ce se va face transferul de atribuţii către autorităţile publice judeţene, după ce personalul va fi decimat prin concedierile drastice cerute de la centru, concedieri fără de care nu se poate face reforma în sănătate, spune ministrul, dar despre care directorul DSP Teleorman spunea la vremea când a fost emisă ordonanţa de reducere de personal, că DSP Teleorman nu-şi permite să piardă atâţia oameni. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.