Noua lege a pensiilor, dezbătută cu pensionarii alexăndreni/ Violeta Răduț: “Ne dorim ca acesta să fie un proiect care reușește să arate respectul pentru munca depusă”

După pensionarii zimniceni și cei roșioreni, a venit rândul pensionarilor alexăndreni să afle, joi, 18 octombrie, de la deputatul PSD de Teleorman Violeta Răduț, secretarul Comisiei de muncă și protecție socială din Camera Deputaților, Vasilica Robu, director general – Direcţia Generală Asigurări Sociale, Pensii și Alte Drepturi Prevăzute de Legi Speciale, și Emilian Bomboe, directorul Casei de Pensii Teleorman, prevederile noii legi a pensiilor, modul în care actul legislativ le va influența veniturile și nivelul de trai. La întâlnirea cu pensionarii, care se înscrie în seria de dezbateri organizată la inițiativa deputatului Violeta Răduț, au luat parte și viceprimarul municipiului Alexandria, Gică Anghel, și consilierul județean PSD Petre Cioabă.

“Ne dorim ca acest proiect să fie cât mai cunoscut în rândul pensionarilor, încercăm să ne asigurăm că este un proiect care reușește să elimine cât mai multe inechități, care reușește să aducă un tratament nediscriminatoriu între persoane care au ieșit în aceleași condiții la pensie, un proiect care reușește să arate respectul pentru munca depusă, un proiect care reușește să asigure o viață liniștită și fără griji. (…) De la preluarea guvernării am încercat să îndeplinim măsurile din programul de guvernare asumat în 2016, însă cel mai prețios proiect este, de departe, proiectul legii pensiilor”, le-a spus deputatul Violeta Răduț pensionarilor prezenți la întâlnire.

La rândul său, directorul executiv din cadrul Casei Naționale de Pensii a trecut în revistă principalele prevederi ale noii legi a pensiilor. În acest sens, Vasilica Robu a vorbit despre definirea noțiunii de “pensionar” în proiectul de lege care, în prezent, se afla în dezbatere parlamentară, prin care se face o deosebire clară între persoanele cu o vechime de peste 15 ani, care vor rămâne în categoria pensionarilor, și cele care au o vechime mai mică de 15 ani și care vor intra în categoria beneficiarilor de indemnizații sociale. De asemenea, a mai precizat directorul Casei de Pensii, noua lege a pensiilor va modifica și contractul de asigurare, astfel că persoanele care au goluri în activitate își vor putea cumpăra vechime și pe perioade mai vechi de cinci ani așa cum prevede actuala lege. Totodată, a mai precizat aceasta, noua lege reglementa noțiunea de “perioade asimilate”, astfel că vor fi luați în calcul la vechime anii în care au fost efectuate stagiile militare, concediile pentru creșterea copilului, anii de masterat și doctorat, chiar dacă pe parcursul acestora  persoanele nu au plătit asigurările sociale (perioade necontributive).

O altă prevedere importantă din noua lege a pensiilor este, potrivit directorului executiv al Casei de Pensii, eliminarea unor condiții ale încadrărilor în grad de handicap, astfel că este scoasă condiția handicapului preexistent.

Potrivit noii legi a pensiilor, și femeile care au născut cel puțin trei copii vor beneficia de facilități atunci când ies la pensie, astfel că pentru trei copii născuți și crescuți până la vârsta de 16 ani vor putea ieși la pensie cu șase ani mai devreme față de vârsta standard, iar pentru fiecare copil în plus vârsta de pensionare va fi redusă cu încă un an.

La propunerea deputatului PSD de Teleorman, Violeta Răduț, în perioada următoare, noua lege a pensiilor va fi dezbătută și prezentată în cadrul unei caravane, care să parcurgă toate zonele județului. Astfel, deputatul PSD, împreună cu reprezentanți ai Casei de Pensii Teleorman, le vor prezenta teleormănenilor noile prevederi ale legii, fie că e vorba de salariați, șomeri sau pensionari.

Leave a Comment

*

code