Economie

Normele privind acordarea subvenţiilor de către APIA au fost modificate

În şedinţa din data de 28 august 2014, Guvernul a adoptat o Ordonanţă de urgenţă referitoare la aprobarea schemelor de plăţi directe şi plăţi naţionale directe complementare, care se acordă în agricultură începând cu anul 2007, în sensul simplificării modului de depunere a documentaţiei.

Actul normativ a fost elaborat pentru a veni în sprijinul fermierilor, prin uniformizarea şi simplificarea procedurilor administrative legate de alcătuirea documentaţiilor necesare în procesul de accesare a fondurilor comunitare alocate prin Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Totodată, prin actul normativ sunt transpuse în legislaţia naţională o serie de prevederi adoptate recent la nivel european.

Astfel, prin Ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern se urmăreşte ca, la stabilirea cadrului general de acordare a plăţilor directe în agricultură, în conformitate cu mecanismele prevăzute de legislaţia europeană, documentaţia solicitată producătorilor agricoli să fie simplificată în scopul facilitării procesului de accesare a fondurilor europene destinate agriculturii, gestionate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Măsura vizează reducerea birocraţiei în ceea ce priveşte procedura de gestionare a schemei de plată unică pe suprafaţă şi de efectuare a plăţilor, prin înlocuirea documentelor pentru dovedirea dreptului real de folosinţă cu cele care justifică utilizarea legală a suprafeţelor de teren destinate producţiei agricole. Adică, fermierii trebuie să prezinte doar documentele care fac dovada utilizării legale a terenurilor pentru care s-a depus cerea de suvenţie.

Campania de primire a cererilor de plată pentru schemele/măsurile de sprijin pe suprafaţă, pentru anul 2014, s-a încheiat la data de 10 iunie, în cadrul căreia au fost depuse 1.025.772 de cereri, pentru o suprafaţă de 9.926.240,72 de hectare, în Teleormans-au depus în jur de 20.400 de cereri pentru o suprafaţă totală de 437.759,68 ha. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.