Economie

Noi oferte de muncă pentru teleormăneni în străinătate

Carmen Dumitrescu

În continuare, problema locurilor de muncă e una destul de presantă pentru locuitorii judeţului Teleorman. Şi pe bună dreptate, în contextul în care judeţul rămâne în continuare în jumătatea neagră a topului privind ocuparea în muncă la nivel naţional. Şi tocmai pentru că judeţul oferă destul de vagi posibilităţi de angajre în această perioadă şi pentru că teleormănenii au şi ei nevoie de surse stabile de venit, e evident că posibilitatea muncii în străinătate pare multora extrem de atractivă.  Ca atare, pentru cei care doresc să plece şi să se elibereze, temporar sau definitiv, de efectele recesiunii la nivel local, există posibilităţi legale şi chiar promovate intens de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Serviciul Public de Ocupare din Spaţiul Economic European (E.U.R.E.S.) constituie o reţea de cooperare între serviciile publice de ocupare europene şi a fost creată pentru facilitarea liberei circulaţii a populaţiei cu potenţial de muncă în cadrul Spaţiului European şi Elveţia. Principalii parteneri ai serviciilor publice de ocupare în cadrul acestei reţele sunt sindicatele, organizaţiile patronale şi alţi actori implicaţi în piaţa muncii, reţeaua fiind coordonată de Comisia Europeană. La nivelul judeţului Teleorman, E.U.R.E.S. a devenit un far al speranţei pentru multe persoane, care nu mai consideră că e cazul să caute permanent tot felul de soluţii artificiale de dragul subzistenţei, aşa că varianta plecării la muncă în străinătate sună din ce în ce mai atractiv în urechile unui număr mare de teleormăneni.

De regulă, la nivelul judeţului Teleorman, se pare că majoritatea celor care au aplicat, prin E.U.R.E.S. pentru un loc de muncă în străinătate, s-au orientat spre agricultură sau domeniul hotelier. Asta nu înseamnă că nu există oportunităţi de angajare şi pentru alţi teleormăneni, calificaţi în domenii mai complexe, precum cel medical sau tehnic. Doritorii sunt sprijiniţi în sensul obţinerii acestor locuri de muncă, şi, de regulă, majoritatea celor care aplică obţin şi locul de muncă dorit. Cu toate acestea, în ultima vreme, şi ofertele de angajare în străinătate s-au diminuat simţitor. În cadrul A.J.O.F.M. Teleorman, compartimentul E.U.R.E.S. funcţionează din anul din anul 2007 iar consilierul E.U.R.E.S. din cadrul instituţiei face parte din reţeaua E.U.R.E.S., reţea europeană bazată pe un sistem computerizat şi un transfer constant de informaţii. Începând cu luna ianuarie 2007, la nivelul judeţului Teleorman au fost depuse peste 850 de dosare, pentru a obţine un loc de muncă în străinătate, pentru perioadă determinată, în diferite domenii de activitate. Pentru această perioadă, prin reţeaua EURES, la nivel naţional sunt puse la dispoziţia persoanelor interesate, 181 locuri de muncă vacante, astfel: Belgia -1 post polizator în metal, Danemarca – 5 posturi medic specialist, Franţa – 5 posturi medic specialist şi 1 post şef de şantier, Germania –  4 posturi operator maşini mase plastice şi 1 post asistent medical, Irlanda – 40 posturi ciontolitor, tranşator carne, Marea Britanie – 5 posturi asistent medical, Norvegia – 3 posturi inginer diverse specializări şi 2 posturi bucătar preparate indiene, Cehia -15 posturi şlefuitori, pilitori, Spania – 2 posturi controlor şi programator CNC, 1 post manager proiect, 4 posturi web designer, 3 posturi analist senior, 10 posturi consultant junior, Ungaria – 75 posturi şoferi de camion internaţional şi 4 posturi inginer diverse.

Mai trebuie făcută precizarea că persoanele care doresc să lucreze peste hotare pe durată determinată se pot înregistra în baza de date a Agenţiilor locale/Punctelor de lucru, din raza de domiciliu, prezentând următoarele documente: BI/CI sau Paşaport (cu valabilitate de minim 6 luni)– copie, cazierul judiciar (care să ateste că nu are antecedente penale – termen de valabilitate 6 luni) – original,  adeverinţă de la medicul de familie, cu menţiunea ”clinic sănătos”, C.V. în limba română (model EUROPASS), cerere tip – (Anexa 3 bis, prevăzută de Procedura EURES).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.