Social

Niculae vrea preţ mai mic pentru gazele naturale. Între timp, angajaţii Donau Chem rămân neplătiţi

10403645_10203242435411858_2988245911334446961_n„Situaţia combinatelor de îngrăşăminte chimice este, în continuare, critică, pe fondul unei politici haotice în domeniul gazelor naturale”, se arăta într-un comunicat de presă al InterAgro, titrat „Dispar combinatele, suferă agricultura, apar probleme sociale imense”, în toamna anului trecut. „Continuarea unei politici haotice în domeniul gazelor naturale nu numai că va conduce la eliminarea de pe piaţă a combinatelor de îngrăşăminte, dar va crea probleme în agricultură, precum şi serioase probleme sociale. Fără combinatele chimice, în oraşele Victoria, Turnu Măgurele, Făgăraş, Slobozia problemele sociale ar putea ajunge la cote insuportabile”, se mai arăta în acelaşi comunicat.

Atunci, Ioan Niculae, preşedintele InterAgro, declara: „Nu ne putem baza activitatea pe factori externi, conjuncturali! Condiţiile favorabile de pe piaţa externă, care ne permit derularea activităţii în două combinate, sunt temporare. Ne aşteptăm oricând ca acest trend ascendent al preţului internaţional al îngrăşămintelor să se inverseze, situaţie în carevom fi nevoiţi să închidem, din nou, toate combinatele, din cauza preţului prea mare al gazelor din producţia internă”.

Între timp, după mai multe luni în care, potrivit angajaţilor Donau Chem, salariile au fost plătite când şi în ce procent a considerat angajatorul că trebuie, situaţia combinatului pare că a devenit critică. Angajaţii au ajuns la limita răbdării, dar şi a puterilor. Oamenii, neplătiţi de aproape 90 de zile, nu găsesc soluţii pentru situaţia disperată în care se află, cea mai mare parte dintre ei fiind întreţinători unici de familie. Greva foamei este iminentă, şi nu pentru că aşa vor, ci pentru că banii pentru hrană s-au cam terminat. De îmbrăcăminte nu se mai pune problema de o bună bucată de timp, iar facturile pentru utilităţi se adună.

„Intru în greva foamei, nu se mai poate aşa ceva, e bătaie de joc! Dacă nu sunt bani în conturi, unde sunt îngrăşămintele din depozite, că nu mai e acolo niciun bob de uree?”, a spus Adrian Ghinea, unul dintre angajaţii Donau Chem prezenţi la întâlnirea cu prefectul judeţului Teleorman.

În şedinţa Comisiei pentru Dialog Social, de joi, 26 martie, administratorul Donau Chem, Iacob Pelea, a mers pe direcţia trasată de Ioan Niculae, singura soluţie propusă pentru a remedia situaţia delicată în care se află angajaţii şi combinatul fiind scăderea preţului gazelor naturale. La soluţia propusă de către Niculae, prin vocea administratorului său, prefectul judeţului Teleorman, Carmen Daniela Dan, a avut un răspuns tranşant, care a tras discuţia pe linie moartă. „Nu pot cere Guvernului să aibă tarif preferenţial pentru InterAgro. Vreţi să fortaţi mâna statului şi nu se poate. Vreau să ştiu ce alte soluţii mai aveţi”, a spus Carmen Daniela Dan. De altfel, ca fiind „neviabilă” au considerat soluţia propusă de Iacob Pelea şi cei doi reprezentanţi ai Guvernului veniţi de la Centru, respectiv secretarul de stat pentru activitatea de dialog social în Ministerul Muncii, Alexandra Braica, şi consilierul ministrului pentru Dialog Social, Ciprian Dragomir.

Şi, cum avertismentul lui Niculae nu a funcţionat aşa cum şi-ar fi dorit, nu pentru că autorităţile publice locale nu vor, ci pentru că nu se poate, ultima soluţie rămasă este concedierea colectivă. Dacă va şi fi adoptată până la urmă rămâne de văzut, întrucât nici administratorul Donau Chem, Iacob Pelea, şi nici directorul Ioan Ban, n-au spus răspicat că-şi doresc insolvenţă pentru combinat, ci au susţinut, pe tot parcursul şedinţei, că nu sunt bani.

În ce-i priveşte pe angajaţi, aceştia spun, la unison, că-şi doresc intrarea în şomaj, măcar aşa au un venit lunar garantat.

Între timp, preţul gazelor naturale rămâne neschimbat, în ciuda presiunilor preşedintelui InterAgro. Iar angajaţii, tot neplătiţi, în ciuda demersurilor autorităţilor publice locale. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.