Nereguli constatate de Curtea de Conturi la Primăria Crîngeni/ În aproape 3 ani au fost acordate, nelegal, sporuri de 480.000 de lei

Auditul financiar asupra conturilor anuale de execuţie bugetară ale Unităţii Administrativ Teritoriale a Comunei Crîngeni s-a desfăşurat în perioada 17.07.2017 – 25.08.2017, iar în urma acestuia, Camera de Conturi Teleorman a constatat unele abateri şi a dispus, totodată, măsuri şi recomandări menite să remedieze neregulile identificate.

Astfel, în raportul Camerei de Conturi se arată că, în perioada ianuarie 2015 – decembrie 2015, din bugetul comunei Crîngeni, au fost achitate nelegal persoanelor care ocupă funcții de demnitate publică, respectiv primarului și viceprimarului acestei unităţi administrativ-teritoriale, spor pentru condiții vătămătoare în cuantum de 15% din indemnizația lunară brută, suma estimată a abaterii în acest caz fiind de 17.000 de lei.

Pe de altă parte, se mai arată în raportul Camerei de Conturi Teleorman, în perioada octombrie 2014 – iunie 2017, din bugetul comunei Crîngeni, au fost acordate nelegal membrilor Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor spor de dificultate, în cuantum de până la 50% din salariul de bază brut lunar sau din indemnizația brută lunară a acestora, după caz. Sum aestimată a abaterii, în acest caz, este de 386.000 de lei.

Pe de altă parte, potrivit sursei citate, în perioada octombrie 2014 – iunie 2017, urmare a modului eronat de calcul, din bugetul comunei Crîngeni s-au acordat și achitat nelegal salariaților din aparatul de specialitate al primarului drepturi salariale mai mari decât cele legal cuvenite, reprezentând sporul pentru condiţii vătămătoare de muncă, sporul pentru complexitatea muncii de exercitare a controlului financiar preventiv şi sporul pentru efectuarea operaţiunilor în registrul electoral. În acest caz, suma estimată a abaterii este de 71.000 de lei.

În urma controlului, reprezentanţii Camerei de Conturi au constatat că, în perioada octombrie 2014 – iunie 2017, din bugetul Şcolii Gimnaziale Crîngeni, s-a achitat nelegal administratorului financiar și persoanei desemnate cu exercitarea controlului financiar preventiv propriu, un spor pentru efectuarea acestei activităţi în cuantum de 25% din salariul de bază brut, față de un spor în procent de 10%, legal cuvenit, suma estimată a abaterii fiind de 6.000 de lei. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

*

code