Social

Neacordarea tichetelor de masă angajaţilor din sistemul de sănătate teleormănean, dezbătută în şedinţa Comisiei de Dialog Social

În urma unei adrese a Uniunii Judeţene „SANITAS” – Teleorman, vineri, 27 februarie, în cadrul Instituţiei Prefectului Teleorman a avut loc şedinţa Comisiei de Dialog Social.

Pe ordinea de zi s-au regăsit subiecte de interes pentru salariaţii din sistemul de sănătate, precum eliminarea inechităţilor salariale rezultate din aplicarea Legii nr.282/2010 pentru angajaţii din sectorul bugetar, în speţă Sănătate şi Asistenţă Socială, constând în suprapuneri ale mai multor trepte de salarizare cauzate de ajustarea succesivă a salariului minim pe economie şi îngheţării creşterilor salariale din ultimii patru ani, elaborarea unui nou regulament de sporuri pentru salariaţi, contractele între spitale şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Teleorman, care duc la subfinanţarea spitalelor, dar şi problema tichetelor de masă – de altfel cel mai discutat subiect din cadrul şedinţei.

Au participat la întâlnire prefectul judeţului Teleorman, Carmen Daniela Dan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Teleorman Cornel Bleajă, Inspectorul-şef al ISU Teleorman, Sandu Liviu Sorinel, directorul executiv DSP Teleorman, Mioara Comana, şi directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Nicuşor Tiţă. Totodată, în sală s-au aflat iniţiatorii demersului, respectiv Victoria Clinceanu, lider de sindicat al Sanitas Teleorman, prim-vicepreşedintele Sanitas, Marius Sepi, vicepreşedintele SANITAS, Iulian Pope, dar şi manageri şi directori economici ai spitalelor din judeţul Teleorman, pe care liderii SANITAS i-au identificat ca fiind principalii vinovaţi pentru negocierea defectuasă a contractelor cu CAS, implicit pentru neacordarea pachetelor salariale in totalitatea lor, intrând în discuţie inclusiv tichetele de masă.

Potrivit prim-vicepreşedintelui Sanitas, Marius Sepi, acţiunea din Teleorman nu este singulară, astfel de întâlniri fiind desfăşurate la nivel naţional, în contextul în care problema salariaţilor din sănătate este una de natură să producă discuţii. Astfel, potrivit liderului SANITAS, sistemul sanitar din România este unul defectuos, în care se pune accentul pe „proiecte utopice”. „Nu sunt bani de feşi, dar facem fertilizare in vitro (…) Sistemul nu este subfinanţat, sistemul este prost gândit de sus în jos şi de jos în sus”, a spus Marius Sepi.

Problema tichetelor de masă, neacordate de altfel angajaţilor spitalelor din Teleorman, deşi beneficiază prin lege de acest drept, a fost ridicată de liderul SANITAS Victoria Clinceanu, care a ţinut să menţioneze că judeţul Teleorman este unul din cazurile izolate din acest punct de vedere, tichetele fiind acordate în celelalte judeţe din ţară. De problema neacordării tichetelor de masa nu se lovesc însă toţi angajatii din sănătate. Astfel, potrivit directorului DSP Teleorman, Mioara Comana, prin instituţia pe care o conduce, primesc tichete de masă 239 angajaţi din judeţ, din cadul Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţan de Urgenţă Alexandria, medicii rezidenţi, precum şi medicii din cabinetele de planning şi boli infecţioase din judeţ. „Ceilalţi, care nu ţin de DSP Teleorman, trebuie să se încadreze în bugetul de venituri-cheltuieli din contractul pe care îl au cu Casa (de Asigurări de Sănătate n.r.)”, a mai spus Mioara Comana referitor la neacordarea tichetelor de masă tuturor angajaţilor din sistemul de sănătate.

Pentru a găsi o soluţe la problema ridicată de liderii SANITAS, respectiv a neacordării tichetelor de masă, prefectul Carmen Daniela Dan a propus organizarea unor întâlniri între reprezentanţii SANITAS, DSP, managerii spitalelor din judeţ, CJAS şi autorităţile publice locale (primăriile din judeţ şi Consiliul Judeţean Teleorman), în care să se discute punctual situaţiile şi să se găsească soluţiile optime pentru angajaţii din sistemul de sănătate teleormănean. (Violeta Mocanu)

One Comment

  1. Nu avem bani de pasamente,medicamente,hrana in spital este asa cum este,aparatura este depasita de cele mai multe ori si vrem tichete de masa.
    Medicii din spital care au si cabinete particulare pot suporta contravaloarea….tichetelor de masa.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.