Social

Municipalitatea va acorda şi în acest an ajutoare de încălzire alexăndrenilor

Carmen Dumitrescu

În condiţiile în care Terma Serv nu mai poate asigura decât încălzirea unei părţi relativ mici a apartamentelor din Alexandria, municipalitatea a fost nevoită să găsească o soluţie pentru ca alexăndrenii cu venituri reduse să nu îngheţe de frig în cursul acestui sezon rece, care se preconizează a fi destul de lung şi dificil. În conformitate cu prevederile legale, primarii pot acorda ajutoare de urgenţă familiilor şi persoanelor care se află în situaţii de necesitate cauzate de calamităţi naturale, incendii, accidente, precum şi pentru alte situaţii deosebite stabilite prin hotărârea consiliului local. Astfel, în cadrul următoarei şedinţe a Consiliului local Alexandria se vor avea în dezbatere nişte hotărâri privind acordarea de ajutoare de urgenţă pentru încălzirea locuinţei, din bugetul local al municipiului Alexandria, pentru perioada noiembrie 2013 – martie 2014, în cazul familiilor şi persoanelor singure cu venituri reduse.

După cum ştim, la nivelul municipiului Alexandria există numeroase persoane care locuiesc în blocuri de apartamente şi care au utilizat pentru încălzirea locuinţei energie termică furnizată în sistem centralizat. În prezent, un număr foarte mare de locatari s-au debranşat de la sistemul de încălzire termică, astfel că Terma Serv nu mai poate furniza agent termic, acolo unde există un număr mai mare de 50% de locatari debranşaţi.

Locatarii care au rămas branşaţi în reţeaua de furnizare a energiei termice nu şi-au putut asigura pentru acest sezon o sursă de încălzire cu gaze naturale sau combustibil solid, din cauza veniturilor foarte reduse şi utilizează pentru încălzirea apartamentelor alte surse de încălzire, precum energia electrică sau combustibilul lichefiat. Astfel s-a mers pe ideea acordării unor ajutoare de urgenţă din bugetul local până în luna martie, în cazul persoanelor singure cu venituri reduse şi familiilor sărace. Pentru a beneficia de acest sprijin, alexăndrenii trebuie să depună următoarele acte: copie după buletin sau cartea de identitate, copie după certificatul de naştere pentru cei care nu au carte de identitate, copie certificat de căsătorie, copie certificat de deces al soţului sau soţiei, copie după hotărârea de divorţ sau încredinţarea copilului, dacă este cazul, hotărârea judecătorească sau a comisiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului privind măsura plasamentului, dacă este cazul, hotărâre judecătorească de instituire a tutelei, dacă este cazul, copie după actul de proprietate, dacă este cazul, copie contract de închiriere, dacă este cazul, adeverinţă de la primărie privind situaţia terenurilor intravilane şi extravilane aflate în proprietate şi acte doveditoare de venit, în speţă adeverinţe de salariat, cupoane pensii, alocaţii, indemnizaţie şomaj, indemnizaţie handicap, indemnizaţie creştere copil şi indemnizaţie plasament.

Potrivit directorului Serviciului de Asistenţă Socială din cadrul municipalităţii, Ioan Voicu, a apărut Ordonanţa 27 din august 2013 prin care statul acordă ajutoare de încălzire persoanelor cu problemele financiare. Desigur, în aceste condiţii şi bugetul local poate constitui o sursă de sprijin pentru cei aflaţi în dificultate: “Şi din bugetul local se pot şi se vor acorda variate sume din bugetul local. Chiar în aceste zile lucrărm la 3 proiecte de hotărâre, prin care stabilim un cuantum  pentru cei care se încălzesc cu ajutorul lemnelor de foc, gazelor naturale sau electricitate. Pentru cei care se încălzesc cu energie termică, deja există un proiect finalizat. De anul acesta, acordăm ajutoare pentru încălzire pentru cele 4 sisteme, inclusiv pentru gaze naturale. În anii anteriori, bugetul local a finanţat pe cei aflaţi în dificultate cu aproximativ 1 miliard pentru fiecare sistem de încălzire. Anul acesta, acordăm sprijin şi celor care se încălzesc cu ajutorul gazelor naturale şi pot preconiza faptul că bugetul local va sprijini pe cei defavoizaţi cu aproximativ 4 sau 5 miliarde de lei.  În privinţa veniturilor, vă pot spune, orientativ că o familie în care venitul pe membru este de 150 de lei, acea familie va primi un sprijin de aproximativ 615 lei.”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.