Politic

Mortul este vinovat

Sorin Ovidiu Bălan

Ca orice minune, şi indignarea opiniei publice faţă de lipsa de reacţie a autorităţilor pentru salvarea supravieţuitorilor accidentului aviatic din Munţii Apuseni a început să se stingă. Morţii au fost îngropaţi. Cu jale şi promisiuni că se va afla adevărul. Cei care au avut zile, zac prin spitale, pe la secţiile de reanimare, supuşi unor multiple operaţii, cu promisiunea că se vor recupera bine şi vor putea mai departe trăi normal.

A curs şi ceva sânge, ca să fie totul pe placul opiniei publice. Ministrul de Interne a plecat, a demisionat sau a fost silit să demisioneze, nici nu mai are importanţă, plus câţiva oameni de sub el care şi-au pierdut scaunele. Oameni neînsemnaţi.

Într-o ţară normală la cap, un astfel de eveniment ar fi decapitat cu siguranţă mulţi alţi demnitari. La noi însă, ca întotdeauna, este altfel. Foarte mulţi dintre cei care ar fi trebuit să răspundă, au rămas în continuare în fotoliile lor comode de angajaţi pe bani mulţi la stat. Şi nici măcar nu au avut bunul simţ să stea să aştepte rezultatele anchetei care a început pentru a stabili cauzele prăbuşirii. Au ieşit perfid la atac, pe din dos, aşa cum fac lichelele, profitând de faptul că atenţia opiniei publice s-a îndreptat în ultimele zile pe necazurile produse de viscol şi zăpadă. Iar pentru a-şi salva pielea, nu ezită să întineze memoria unor eroi.

Ce s-a petrecut în fapt. Prodecanul Facultăţii de Inginerie Spaţială, Octavian Thor Pleter, aruncă fără jenă cu lături: „pilotul comandant poartă întreaga răspundere a accidentului în sine.” După care urmează un şir lung de argumente teoretice care să susţină această afirmaţie neruşinată. Lăsând la o parte faptul că mulţi specialişti români în aviaţie nu au auzit de performantul profesor spaţial, nu punem întrebarea de unde ştie el exact cine este vinovat, dacă ancheta care strânge datele despre eveniment este în plină desfăşurare? I-a furnizat cineva date din interior? A condus el câteva mii de ore avioane, că piloţii adevăraţi spun cu totul altceva. Supravieţuitorii spun altceva. Că Adrian Iovan le-a salvat lor vieţile, sacrificând-o pe a sa. De unde şi, mai ales, cu ce scop această antepronunţare?

Atacuri mârşave au început şi la adresa studentei la Medicină care a murit în accident. Cică nu avea ce să caute în avion, pentru că era numai în anul al cincilea de studiu. Dar în care an de medicină are voie un student să înveţe să preleveze organe?

Tehnica asta de a da vina pe mort este veche şi a funcţionat în multe rânduri. Ce-ar fi ca de data asta noi, cei care am putea în orice moment să ne aflăm într-o situaţie critică şi să fim salvaţi de aceşti eroi în halate albe, să facem să nu mai fie valabilă această manevră.

Accidentul aviatic din Apuseni ar putea fi un început.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.