Modificările legislative ale profesiei de consilier juridic, susținute de deputatul PSD Violeta Răduț

Legea nr. 514/2003 privind organizarea profesiei de consilier juridic ar urma să fie supusă unor modificări importante, dacă deputații decid să adopte un proiect legislativ în acest sens. Propunerea legislativă privind modificarea și completarea Legii nr. 514/2003 privind organizarea profesiei de consilier juridic, precum și pentru modificarea punctului 20, lit. A, a Anexei nr. 3 la Legea nr.200/2004 privind recunoașterea diplomelor și calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România, cu modificările și completările ulterioare, susținut de un grup de deputați social-democrați, între care și deputatul PSD de Teleorman Violeta Răduț, a ajuns în Camera Deputatilor, for decizional în acest caz, după ce a fost respinsă de Senat în luna aprilie a anului 2019.

Concret, proiectul de lege reglementează accesul în profesia de consilier juridic, exercitarea acesteia, organizarea corpului profesional, drepturile, obligațiile și competențele consilierilor juridici.

Conform expunerii de motive, modificările propuse de parlamentari sunt necesare pentru a se asigura independența consilierului juridic, clarifică drepturile și îndatoririle acestora și pentru a deschide posibilitatea participării la formare profesională continuă.

“Datorită disfuncţionalităţilor apărute în aplicarea Legii 514/2003, se impune clarificarea şi adaptarea acesteia la noile condiţii economice, sociale, legislative, juridice, naţionale şi comunitare. Adoptarea prezentului proiect de lege vizează: independenţa consilierului juridic în formularea şi susţinerea intereselor persoanelor juridice pe care le reprezintă, în acord cu legislaţia în vigoare; posibilitatea participării consilierilor juridici la pregătirea profesională continuă în scopul creşterii prestaţiei realizate şi diversificării competenţelor profesionale; o definire mai clară a drepturilor şi îndatoririlor consilierilor juridici, respectiv clarificarea atribuţiilor şi a domeniului de activitate în scopul asigurării unei evoluţii pozitive a profesiei, cu efecte benefice asupra mediului juridic şi de afaceri din România şi a administraţiei publice centrale şi locale. Proiectul de lege propus a fi adoptat va contribui la asigurarea unui climat de legalitate cu efecte benefice asupra activităţii economice a entităţii reprezentate, în general şi a instituţiilor publice, în special”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Leave a Comment

*

code