Social

Modificări la metodologia învăţământului profesional de trei ani: absolvenţii nu mai trebuie să-şi echivaleze diplomele în străinătate

elevi liceuMonica DUMITRESCU

Absolvenţii de învăţământ profesional de trei ani nu vor mai fi nevoiţi să îşi echivaleze diplomele în străinătate după ce ministerul Educaţiei a publicat un Ordin de Ministru care aduce modificări la metodologia de organizare şi funcţionare a acestei forme de învăţământ. Potrivit documentului, elevii vor primi la finalizarea studiilor o diplomă pe care va scrie “nivel de calificare trei”, în loc de “nivel de calificare doi”, ca atare nu vor mai fi nevoiţi să o echivaleze în străinătate dacă vor dori să se angajeze sau să-şi continue studiile într-o ţară europeană.

Învăţământul profesional de trei ani a fost introdus începând din acest an pentru elevii care vor să înveţe o meserie. Pe parcursul celor 3 ani de studiu, elevii vor parcurge discipline ale învăţământului obligatoriu, cât şi module de pregătire practică pentru calificare profesională, unităţile care organizează acestă formă de învăţământ având obligaţia de a face contract cu cel puţin o firmă la care elevii vor face practica.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, în Teleorman au fost organizate clase de învăţământ profesional de trei ani la Liceul Tehnologic nr. 1 Alexandria (1 clasă pentru calificarea mecanic auto), Liceul Tehnologic nr. 2 din Roşiorii de Vede (3 clase pentru calificarea mecanic auto), Liceul Tehnologic “Emil Racoviţă” (1 clasă pentru calificarea mecanic agricol), Liceul Tehnologic “Sf. Haralambie” din Turnu Măgurele (1 clasă pentru calificarea mecanic agricol), în total numărul locurilor disponibile fiind de 168. Absolvenţii de gimnaziu din Teleorman au manifestat interes pentru această formă de învăţământ, astfel că anul acesta toate locurile au fost ocupate.

Pentru anul şcolar viitor, este posibil ca liceele teleormănene să cuprindă în planul de şcolarizare mai multe locuri pentru această formă de învăţământ. Avantajul pentru cei care urmează cursurile profesionale este că la terminarea studiilor, primesc un certificat de calificare profesională cu care se pot angaja atât în România, cât şi în orice altă ţară a Uniunii Europene. De asemenea, în baza certificatului de absolvire a învăţământului obligatoriu, din clasa a XI-a , elevii îşi pot continua studiile în învăţământul liceal. Tinerii cu calificare profesională pot obţine mai rapid un loc de muncă, iar, după finalizarea cursurilor, aceştia îşi pot continua studiile în cadrul unui liceu, însă pot decide să şi lucreze în acelaşi timp. Mai mult decât atât, printr-un program naţional de susţinere a învăţământului profesional, tinerii pot beneficia de o bursă lunară în valoare de 200 lei pe parcursul studiilor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.