Social

Ministerul Sănătăţii atrage atenţia asupra riscului apariţiei de focare de viroze în colectivităţi – Cadrele didactice trebuie să acorde o importanţă majoră triajului în clasă

Peste 96 000 de persoane au fost vaccinate în primele 2 săptămâni de la demararea campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii împotriva gripei de sezon, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. Pentru sezonul 2014-2015, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat un număr de 500 000 de doze de vaccin gripal care au fost în totalitate distribuite către direcţiile de sănătate publică la nivel local. De asemenea, Bănicioiu a precizat că în cazul în care va fi nevoie cantotatea de vaccin antigripal va fi suplimentată. “Ministerul Sănătăţii a încheiat un acord cadru pe timp de 2 ani pentru 3 milioane de doze de vaccin, astfel încât, în funcţie de receptivitatea populaţiei şi a cadrelor medicale, ne-am asigurat că vom putea suplimenta cantităţile de vaccin şi peste cele 500 000 de doze. Facem apel la medicii de familie, dar şi la cadrele medicale din unităţile sanitare să susţină campania de vaccinare a Ministerului Sănătăţii pentru scăderea riscului de îmbolnăvire a populaţiei”, a declarat ministrul Sănătăţii. La nivelul judeţului Teleorman au fost repartizate puţin peste 10.000 de doze de vaccin, care au fost deja distribuite şi mare parte din ele au fost deja utilizate pentru vaccinarea persoanelor aflate la risc. Până în prezent, specialiştii în sănătate publică din Teleorman au informat că activitatea virozelor respiratorii este de intensitate joasă, ca de altfel în întreaga ţară, fără răspândire geografică, fără tendinţă de creştere semnificativă. Nu s-a înregistrat nici un caz de gripă confirmată cu laboratorul. Ca în fiecare an, campania de vaccinare a Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi.

Sunt vaccinate pesrsoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, adică persoane cu vârsta peste 65 de ani, una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide conform strategiei MS şi recomandărilor OMS şi ECDC.

Specialiştii din sănătate publică teleormăneni reamintesc populaţiei că vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă şi recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit.

De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă.

Ministerul Sănătăţii atrage atenţia că, pentru evitarea riscului apariţiei de focare în colectivităţi, la prima oră de curs, o importanţă majoră o reprezintă triajul efectuat de către cadrele didactice în clasă, prin trimiterea la medici sau izolarea la domiciliu a oricărui elev sau preşcolar care prezintă febră sau semn de boală respiratorie acută, respectiv scurgeri nazale sau tuse. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.