Social

Miercuri se afişează rezultatele finale la Evaluarea Naţională

Emoţii mari miercuri pentru absolvenţii de gimnaziu care au contestat rezultatele obţinute la Evaluarea Naţională. Conform calendarului de desfăşurare a acestui examen,  vor fi afişate rezultatele finale. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, în Teleorman au fost depuse 93 de contestaţii, cele mai multe la matematică (53). Cei care au depus contestaţii pot obţine note mai mari însă riscă să obţină şi note mai mici decât cece iniţiale. Înainte de contestaţii în Teleorman, 71,79% din numărul elevilor care au susţinut probele examenului de Evaluare Naţională – 2013 au obţinut medii peste 5,00. Din 3042 elevi înscrişi au fost prezenţi 2971, un elev a fost eliminat, evaluându-se astfel 2970 de elevi. Pe tranşe de medii, din numărul elevilor evaluaţi, 53 au obţinut medii între 1-1.99, 155 între 2-2.99, 261 între 3-3.99, 369 între 4-4.99, 405 între 5-5.99, 447 între 6-6.99, 438 între 7-7.99, 403 între 8-8.99, 416 între 9-9.99,  24 elevi au obţinut media 10.

Începe cursa pentru ocuparea locurilor din licee

Pe baza mediei obţinute de absolvenţii de gimnaziu la Evaluarea Naţională va fi calculată media de admitere la liceu, aceasta având o pondere egală cu media generală obţinută de candidaţi în clasele V-VIII. Până pe 5 iulie vor fi afişate în fiecare unitate de învăţământ gimnazial lista candidaţilor în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere la liceu, precum şi ierarhia mediilor de admitere la nivel judeţean. Repartizarea în licee se va face în trei etape, prima repartizare computerizată fiind programată pe 16 iulie. Pentru acesta candidaţii vor completa fişele de opţiuni începând de vineri, 5 iulie, până pe 9 iulie, la unitatea de învăţământ absolvită în prezenţa profesorilor diriginţi şi a părinţilor.

Pentru anul şcolar 2013-2014 în liceele din Teleorman în clasa a IX-a sunt disponibile aproape 3700 de locuri, mai multe în comparaţie cu numărul absolvenţilor din promoţia curentă, astfel că toată lumea va intra la liceu. Concurenţă va fi doar pentru ocuparea unui loc în clasele bune din liceele cu prestigiu, în special la specializarea filologie-bilingv sau matematică-informatică bilingv, unde sunt mai puţine locuri.

Oferta educaţională a liceelor din judeţ a fost prezentată în Ghidul admiterii computerizate, fiecare absolvent primind câte un exemplar. În acesta candidaţii pentru unul din locurile disponibile în clasa a IX-a în anul şcolar viitor mai găsesc şi toate informaţiile despre calendarul admiterii, precum şi mediile cu care s-a intrat anul trecut la toate liceele şi specializările din judeţ.

În prima etapă de admitere la liceu se pot înscrie candidaţii din seria curentă, precum şi cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2013 – 2014. Pot participa la repartizarea pe locurile din liceele teleormănene şi candidaţi din alte judeţe, pentru aceştia centrul de înscriere fiind stabilit la Şcoala Gimanzială “Ştefan cel Mare” din Alexandria.

Cum trebuie completată fişa de opţiuni pentru admiterea la liceu

Candidaţii trebuie să completeze opţiunile pe fişa de admitere în ordinea preferinţelor, urmând ca primele poziţii să fie ocupate de liceele la care ei îşi doresc să înveţe, chiar dacă media nu îi avantajează foarte tare în această privinţă. Apoi, imediat trebuie trecute opţiunile cu liceele la care nu i-ar deranja să fie repartizaţi, pentru ca eventual să fie trecute şi locurile de care nu sunt extrem de multumiţi. Aceasta din urmă reprezintă doar o măsură de precauţie, pentru ca elevul să nu rămână nerepartizat. Cu cât mai multe opţiuni, cu atât mai bine pentru că şansele de a intra la un liceu cresc proporţional, chiar dacă media este destul de mică.
Nu trebuie să se completeze o opţiune nedorită în faţa uneia dorite, deoarece prima opţiune este luată în considerare, iar elevul cu medie mare riscă să ajungă la un liceu greşit în cazul în care şi-a completat în mod eronat fişa de înscriere.
Candidaţii sunt sfătuiţi însă să ţină cont de mediile de admitere din anii precedenţi pentru a-şi calcula şansele, întrucât mediile în general oscilează în jurul aceloraşi valori. (M.D.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.