Social

Microciparea câinilor se realizează anevoios

În data de 6 ianuarie 2015, DSVSA Teleorman a informat Instituţia Prefectului despre importanţa vaccinării antirabice a efectivelor de câini şi pisici din gospodăriile populaţiei, având în vedere că Rabia (Turbarea) este o boală extrem de gravă care poate afecta omul şi animalele domestice şi care se termină invariabil prin decesul subiecţilor contaminaţi.

Strategia naţională a ANSVSA de protecţie a efectivelor de animale din speciile receptive la această boală, precum şi a oamenilor, a prevăzut în decursul anilor ca în lunile octombrie-decembrie din an, să demareze şi să se finalizeze acţiunea de imunizare a câinilor şi pisicilor deţinute de persoanele fizice în gospodăriile proprii.

Totodată, DSVSA Teleorman a realizat strategia naţională de prevenire şi combatere a Rabiei, prin administrarea de momeli vaccinale în zonele împădurite, la limita lizierelor forestiere naturale, acolo unde se adăpostesc populaţiile de vulpi şi mustelide, care sunt rezervoare naturale de virus antirabic, 66 vulpi fiind examinate în direcţia rabiei, în Laboratorul sanitar veterinar Teleorman.

În ceea ce priveşte vaccinarea câinilor şi microciparea, procedura este în continuare anevoioasă, dat fiind faptul că se face contra unei sume de bani între 10 şi 15 lei, iar oamenii de la sate nu sunt dispuşi să plătească nici un leu pentru câini. Ba mai mult, majoritatea spune că va da drumul câinilor prin sat dacă trebuie să îi vaccineze pe bani. Până acum, cu foarte mari dificultăţi, abia au fost microcipate în jur de 20.000 de patrupede.

“Este de la sine înţeles această atitudine, pentru că ani în şir, statul a suportat contravaloarea vaccinului antirabic şi a manoperei necesare inoculării acestuia aşa cum o face acum”, a spus Iulian Ianculescu, directorul DSVSA Teleorman, precizând că deşi microciparea ar fi trebui să se încheie la finele lunii februarie, aceasta s-a lovit de refuzul oamenilor şi nu a putut fi încheiată. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.