Eveniment

Mica Unire la Alexandria

unire2Ioan DUMITRESCU

Sâmbătă, 24 ianuarie, şi la Alexandria, municipiu reşedinţă de judeţ, a fost sărbătorită Mica Unire. Oficialităţile, care mai de care, au participat la evenimentul respectiv. După slujba de Te Deum oficiată de un sobor de preoţi de la Episcopia Alexandriei şi Teleormanului, au cuvântat oficialităţile vremii, respectiv prefectul Carmen Daniela Dan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, Corneliu Bleajă, dar şi primarul Alexandriei, Victor Drăguşin. La sărbătoarea Unirii din Alexandria au participat şi deputatul Alin Bucur, precum şi senatorii Nicolae Mohanu şi Timotei Stuparu.

Printre alte lucruri, prefectul judeţului, Carmen Daniela Dan a spus: „La 24 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza, cel care a pus bazele modernizării României, a susţinut activitatea politică şi diplomatică, fapt ce a condus la formarea unui stat unitar, când relaţiile internaţionale erau prielnice, iar oamenii îşi doreau unitate. Nu este suficient să ne aducem aminte în fiecare an din această perioadă la ce a condus o astfel de realizare şi sacrificiile făcute la acea vreme pentru a păstra această noţiune de unitate. Fiecare are datoria de a dovedi că poate contribui la menţinerea stabilităţii şi la păstrarea unor drepturi fundamentale dobândite acum 156 de ani, şi anume dreptul de a fi român. Statul român care a rezultat în urma eforturilor de către cei care îşi doreau reîntregirea, şi pe de altă parte de Alexandru Ioan Cuza, care a contribuit activ la păstrarea unui echilibru, reprezintă o dorinţă a naţiunii şi o dovadă a solidarităţii românilor care au dovedit de nenumărate ori că putem să fim uniţi, am dovedit de multe ori că suntem patrioţi şi mândri că trăim în România. Avem drepturi şi obligaţii, dar mai presus de toate avem datoria morală de a ne apăra rădăcinile şi de a preţui astfel de momente care ne aduc în atenţie trecutul istoric care a făcut posibilă mica unire”.

La rândul său, vicepreşedintele Consiliului judeţean Teleorman, Corneliu Bleajă, a spus printre altele: „Sărbătorim astăzi 156 de ani de la unirea principatelor române. În fiecare an, la 24 ianuarie, ne amintim cu mândrie, recunoştinţă şi speranţă de măreţul act al unirii principatelor române prin care s-au pus temeliile statului român modern. În mod tradiţional, românii se întâlnesc cu acest prilej fericit, fiind una dintre sărbătorile noastre de suflet, pentru a-şi împărtăşi simţămintele şi a se bucura de comuniune. Celebrată de întreaga naţiune română, atât de oamenii simpli, cât şi de elitele României, în ţară sau în străinătate, unirea principatelor române a reprezentat un act de mare insemnătate istorică, cu enorm de mare încărcătură emoţională, dar care a fost intens pregătită”.

Primarul municipiului reşedinţă de judeţ, Alexandria, Victor Drăguşin, a remarcat că „Unirea principatelor române este ziua în care să ne amintim reperele în jurul cărora a supravieţuit naţiunea română, credinţa şi cultura, idealurile năzuite şi respectul legii, cinstea, corectitudinea, solidaritatea comunitară, îndemnându-ne să ne întoarcem spre noi înşine, pentru că demnitatea naţională nu este decât suma respectului fiecărui cetăţean. Celebrăm astăzi un moment istoric, strâns legat de copleşitoarea personalitate a lui Alexandru Ioan Cuza, şi de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate. Generaţia domnitorului Cuza a fost o generaţie eroică, şi tocmai de aceea îi datorăm un răspuns la o întrebare esenţială: suntem noi azi demni de eroismul lor? Ştiu că este o întrebare tulburătoare, dureroasă, dar gândindu-mă la zilele din 1989 când românii au pus cale oprimării comuniste, voi răspunde simplu: DA! Dacă ne dovedim până la capăt capabili de a îndeplini idealurile pentru care am luptat, de a clădi în România o societate modernă, de a înlătura definitiv zgura anilor de dictatură, de a pune în funcţie o economie performantă şi instituţii eficiente, dacă vom putea îndeplini toate acestea, atunci vom putea spune cu fruntea sus: Da! Am ştiut să clădim prezentul, pe măsura trecutului cu care ne mândrim”.

În acelaşi timp, la Iaşi, preşedintele republicii, Klaus Werner Iohannis şi premierul Victor Viorel Ponta au sărbătorit şi ei împreună, pentru prima dată în acest mandat, ziua unirii principatelor române, şi s-au încins în hora unirii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.