Economie

Medicii de familie se justifică pentru pacienţii depistaţi că au venituri peste 700 lei, dar au beneficiat de reţetă compensată 90%

În repetate rânduri, în urma controalelor întreprinse de Casa de Asigurări de Sănătate Teleorman la nivelul medicilor de familie, s-a constatat că aceştia eliberează reteţe către pensionarii cu venituri peste 700 lei, cu compensare de 90%, în condiţiile în care beneficiarii acestei facilităţi oferite de stat sunt tocmai pensionarii ale căror venituri nu depăşesc suma amintită anterior. De fapt, greşeala nu este la medicii de familie care eliberează aceste reţetele, şi mai de grabă la pacienţi, întrucât medicii eliberează aceste reţete în urma cuponului de pensie care atestă că veniturile acestora sunt sub 700 de lei, însă sunt cazuri în care pensionarii realizează şi altfel de venituri, din activităţi independente, venituri pe care nu le declară la medicul de familie. În acest fel se comite ilegalitatea, dacă putem spune aşa, iar de fiecare dată, sumele de recuperat se impută medicilor de familie.

O altă neconcordanţă, depistată la controalele întreprinse de CAS, este raportarea de tratamente sau consultaţii la pacienţii internaţi în spital. Potrivit medicilor de familie, neconcordanţa rezultă din faptul că, unii pacienţii, cu concursul spitalelor, îşi fac internarea în unităţile spitaliceşti pentru efectuarea unor tratamente, după care se prezintă la unitatea respectivă doar în zilele în care îşi fac tratametul, în restul perioadei stând la dominiciliu, ba mai mult, se duc şi pe la medicul de familie pentru vreo reţetă ceva. În tot acest timp, medicul de familie, care nu are habar de internarea fictivă, se înregistrează atât cu consultaţie, cât şi cu reţetă pe numele unor pacienţi internat. La control se depistează ilegalitatea, medicul de familie fiind şi de această dată sancţionat.

Ma mulţi medici de familie teleormăneni, dar şi din alte judeţe, întrucât practica este naţională, nu este doar o procedură locală, sunt revoltaţi de faptul că sunt nevoiţi, în baza sancţiunilor primite de la Casă, să plătească sumele de bani decontate de CAS în urma serviciilor raportate. Banii se recuperează, conform legii, de la cei ce au beneficiat de ei, adică de la medicii de familie, însă aceştia din urmă nu sunt neapărat supăraţi de faptul că trebuie să restituie sumele încasate necuvenit, ci pentru că nu pot depista pacienţii, asiguraţii, care aplică aceste metode, de a nu spune depre alte venituri realizate sau despre faptul că sunt internaţi fictiv.

În acest sens, mai mulţi medici de familie, au transmis CNAS că ei nu au posibilitatea să verifice veniturile pacienţilor, preşedinta Societăţii Naţionale de Medicină de familie, Rodica Tănăsescu, fiind de părere că aceste nereguli nu pot fi imputate medicilor de familie, întrucât aceştia nu au atribuţii în domeniul fiscal. “Medicul de familie nu e organ fiscal, să i se impute aceste reteţe. Nu e obligaţia noastră, nu suntem organ fiscal şi în nici un caz nu avem vreo legătură cu această problemă. Curtea de Conturi, de altfel, a imputat caselor de asigurări, nu medicilor de familie şi nici altor doctori, este problema caselor să rezolve această problemă. Să plătim noi acele medicamente pe care medicii le-au prescris corect în baza unor drepturi legale ale pacienţilor şi pentru o patologie reală şi corectă evident nu e normal”, a precizat Rodica Tănăsescu. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.