Social

Medicii atrag atenţia asupra efectelor negative cauzate de ger – Populaţia este sfătuită să acorde atenţie alimentaţiei, dar şi perioadei în care se expune la frig

În dimineaţa zilei de joi, 8 ianuarie 2015, în Alexandria, oficial, s-au înregistrat temperaturi de peste -18 grade Celsius, iar medicii avertizează că expunerea prelungită la frig poate cauza hipotermie, degerături, dar şi probleme legate de starea psihică, asta pentru că pe vreme friguroasă se pierde până la 50% din căldura corpului prin extremităţi, dacă acestea nu sunt protejate corespunzător. În acest context de vreme geroasă şi ţinând cont de faptul că în continuare ANM menţine avertizarea de ger emisă la începutul săptămânii pâne cel puţin vineri, 9 ianuarie, medicii recomandă populaţiei ca în această perioadă cu temperaturi scăzute să consume alimente bogate în proteine şi grăsimi nesaturate, fructe, legume şi să evite consumul băuturilor alcoolice, dar şi deplasările în spaţii deschise şi expunerea la frig.

Persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, trebuie să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute, iar părinţii trebuie să acorde o atenţie sporită copiilor şi sunt rugaţi să evite transportul acestora pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător. De altfel, este recomandată încălzirea corespunzătoare a locuinţelor şi evitarea utilizării instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon, precum şi asigurarea unei bune aerisiri a locuinţelor, cel puţin o dată pe zi. O mare atenţie trebuie acordată temperaturii din casă, deoarece, spun medicii, supraîncălzirea atmosferei din locuinţă poate fi periculoasă pentru că şocul termic este mai mare atunci când persoanele ajung afară, iar organismul nu poate face trecerea brusc de la o temperatură ridicată la una extrem de scăzută, multe persoane putând suferi şocuri termice.

De asemenea, persoanele vârstnice mai ales, trebuie să fie atente în cazul în care ies din casă să nu alunece, deoarece trotuarele pot fi acoperite cu gheaţă şi pot suferi traumatisme în urma unor eventuale căzături.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis luni o informare meteo de ger şi intensificări ale vântului, valabilă în intervalul 6 ianuarie – 9 ianuarie, în care se artă că vremea va fi deosebit de rece, geroasă mai ales în cursul nopţilor şi al diminţţilor în toată ţara. Temperaturile minime vor coborî frecvent sub -15 grade Celsius, iar izolat chiar sub -25 grade Celsius. De asemenea, maximele diurne vor fi preponderent negative şi se vor încadra, în general, între -10 şi zero grade Celsius. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.