Social

Mai puţin de 20% din locuinţele alexăndrenilor au asigurarea obligatorie

Monica DUMITRESCU

Conform datelor primăriei, în municipiul Alexandria sunt în total 18916 locuinţe. Doar 3615 dintre acestea, reprezentând un procent de 19,1% sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale, conform Legii nr. 260/ 2008. Deşi obligatorie, asigurarea locuinţei împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor, nu reprezintă o prioritate pentru majoritatea alexăndrenilor, aceştia preferând să-şi asume riscurile decât să plătească anual o sumă cuprinsă între 10 şi 20 de euro.

Potrivit directorului serviciului Administraţie Publică Locală din cadrul primăriei Alexandria, Rodica Baicu, cadrul legislativ de funcţionare a asigurărilor obligatorii a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor a fost modificat odată cu intrarea în vigoare, la 27 iulie, a Legii 243/2013, care modifică Legea 260/2008.

Conform noilor reglementări, toţi proprietarii de locuinţe au obligaţia de a încheia PAD – poliţa de asigurare obligatorie emisă de PAID- Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale, care oferă acoperire împotriva riscurilor catastrofice în limita sumei asigurate de 20.000 sau 10.000 euro, în funcţie de structura constructivă a locuinţei asigurate.

Există două tipuri de asigurări de locuinţe impuse de Stat. Astfel, în cazul unei locuinţe de tip A (construcţie cu structură de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn), prima de asigurare este de 20 de euro, iar valoarea asigurată este de 20.000 de euro, în timp ce pentru locuinţele de tip B (construcţie cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic) poliţa costă 10 euro, iar valoarea asigurată se ridică la 10.000 de euro. Prin intermediul poliţelor obligatorii se acoperă în principal trei riscuri ce apar în caz de dezastre naturale: cutremur, inundaţii şi alunecări de teren.

Normele de aplicare a Legii 260/2008 se aplică: persoanelor fizice şi juridice care deţin în proprietate construcţii cu destinaţia de locuinţă, din mediul urban sau rural, înregistrate în evidenţele organelor fiscale, persoanelor sau autorităţilor desemnate, în condiţiile legii care administrează locuinţele aflate în proprietatea statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale, locatorului în cazul în care o locuinţă face obiectul unui contract de leasing financiar.

Astfel, conform legii, primarii, prin compartimentele de specialitate, sunt obligaţi să furnizeze SC Pool de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale SA în format electronic lista tuturor construcţiilor cu destinaţia de locuinţă, inclusiv a celor cu destinaţia de locuinţă socială, amplasate în unitatea administrativ-teritorială. La nivelul municipiului Alexandria, au fost înregistrate şi transmise pentru perioada 13.12.2013-12.12.2014, un număr de 551 locuinţe aflate în proprietatea unităţii administrativ-teritoriale, respectiv locuinţe cu chirie, din care 534 locuinte tip A şi 11 locuinţe de tip B, pentru acestea fiind încheiate asigurările obligatorii.

Legea prevede amenzi cuprinse între 100-500 lei pentru cei care nu îşi asigură locuinţele, însă cel puţin până la acest moment autorităţile nu au luat nicio măsură în acest sens, situaţia fiind aceeaşi şi la nivel naţional.

“Primăria face apel la cetăţenii municipiului să îşi asigure locuinţele, aşa încât la o eventuală calamitate să poată fi beneficiarii unor sume care să îi ajute să-şi reabiliteze locuinţele”, a declarat Rodica Baicu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.