Luni, începe Festivalul Național de Teatru Tânăr IDEO IDEIS

Festivalul Național de Teatru Tânăr IDEO IDEIS a ajuns la cea de-a XIII-a ediție, iar pentru acest an organizatorii au pregătit, în perioada 6 – 12 august, opt spectacole de teatru profesionist, cinci proiecții în aer liber ale celor mai premiate producții din ultimul ani, precum și cinci evenimente stradale, toate fiind dedicate atât participanților festivalului, cât și publicului din Alexandria, anunță organizatorii.

Printre invitații ediției din acest an se numără Dan Perjovschi (artist), Vlad Voiculescu (economist, fondator Magicamp – tabără pentru copiii diagnosticați cu cancer și fost Ministru al Sănătății) și echipa Decât o Revistă (cel mai mare trimestrial independent din România).

Toți aceștia vor lua parte la Seara Povestitorilor (în care personalități din lumea afacerilor, arhitecți reputați, muzicieni de renume, psihologi sau oameni de publicitate vin la Alexandria să le împărtășească participanților istoriile lor profesionale), un eveniment inspirat din formatul TED.

Alături de aceștia, organizatorii au pregătit și două întâlniri tip Masterclass (ce creează oportunitatea unui dialog relaxat între invitaţi şi public, iar scopul lor  este de a aduce în faţa publicului  profesionişti din domeniul artistic, pentru a împărtăşi perspective şi idei), la care Cătălin Ștefănescu va modera discuțiile cu Radu Jude (regizor și scenarist laureat cu premiul Gopo) și Mihai Bobonete (actor, cunoscut și pentru rolul din serialul Las Fierbinți).

De asemenea, așa cum se întâmplă în fiecare an, se vor alătura festivalului și mentorii trupelor de teatru, respectiv Marius Manole, Andi Vasluianu, Vlad Zamfirescu, Dorina Chiriac, Ofelia Popii, Pavel Bartoș, Cătălin Ștefănescu, Alexandru Papadopol și Medeea Marinescu.

Anul acesta, Festivalul Național de Teatru Tânăr IDEO IDEIS se desfășoară sub sloganul “Tu cât ai dat cu fail?”. Tema aleasă pentru pentru cea de-a XIII-a ediție propune o schimbare de perspectivă asupra eșecului, o nereușită profesională sau personală fiind mai degrabă o șansă de a ne cunoaște mai bine, de a face un pas înainte în carierăși, mai ales, de a deveni un om mai bun. Atât Amalia Enache, cât și Ana Ularu, Deliric, Andreea Bădală și Radu Jude, persoane publice implicate în campanie, și-au asumat public un eșec personal, pentru a le transmite tinerilor un mesaj important despre ce înseamnă perseverența.

Timp de o săptămână, locuitorii orașului Alexandria și vizitatorii vor lua parte la 17 spectacole de teatru (opt profesioniste  și alte nouă de teatru tânăr), iar centrul orașului va fi animat în permanență de spectacole stradale și concertele Fanfara Transilvania. Și anul acesta, la Cinemateca Târzie vor fi proiectate cele mai interesante filme românești și europene ale anului, printre care “Un pas în urma serafimilor” (r. Daniel Sandu) și “Câteva conversații despre o fată foarte înaltă” (r. Bogdan Th. Olteanu), două filme de debut autohtone, ce au în distribuție tineri actori care au participat în anii trecuți la Ideo Ideis.

Organizatorii anunță că toate evenimentele din cadrul Festivalului sunt cu intrare liberă, în limita locurilor disponibile, mai puțin spectacolele de teatru profesionist invitate.

În ceea ce privește secțiunea de Spectacole de Teatru Tânăr, fiecare trupă va avea alături un mentor ce va oferi participanților nu doar feedback aplicat, ci și îndrumare într-un sens cultural mai larg. Mentorii celei de-a 13-a ediții sunt Dorina Chiriac, Marius Manole, Medeea Marinescu, Ofelia Popii, Pavel Bartoș, Cătălin Ștefănescu, Andi Vasluianu, Vlad Zamfirescu și, pentru prima oară la Ideo Ideis, Alexandru Papadopol, anunță organizatorii.

Pe de altă parte, ART&PLAY, secțiunea de dezvoltare comunitară a Ideo Ideis, oferă copiilor și părinților din Alexandria posibilitatea de a participa, în fiecare zi de festival, la ateliere de dezvoltare personală, consiliere, cinema, filosofie și teatru comunitar. Participarea la ateliere este gratuită, locurile disponibile fiind ocupate în ordinea înscrierii. Cei interesați pot obține mai multe informații pe site-ul oficial al Festivalului, www.ideoideis.ro și de pe pagina de facebook, www.facebook.com/ideoideis/. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

*

code