Luni, Gala de deschidere Ideo Ideis XII

Monica DUMITRESCU

Luni, 7 august, va avea loc deschiderea unuia dintre cele mai aşteptate evenimente culturale în Alexandria. Ediţia a XII-a a Festivalului Naţional de Tetru Tânăr Ideo Ideis se va desfăşura în perioada 7-13 august 2017.

Festivitatea de deschidere se va desfăşura în intervalul orar 19.00-20.30, la Casa de Cultură din municipiul Alexandria. Timp de o săptămână, festivalului Ideo Ideis oferă locuitorilor oraşului şi vizitatorilor o selecţie de activităţi demne de o capitală culturală: 19 spectacole de teatru (10 profesioniste + 9 spectacole de teatru tânăr), 14 reprezentaţii de spectacole stradale şi un concert Fanfara Transilvania în plin centrul oraşului, pe o scenă special amenajată vizavi de Casa de Cultură.

Personalităţi ale culturii, artelor şi sportului, jurnalişti şi activişti civici vor fi prezenţi la Alexandria, ca invitaţi. Echipa Funky Citizens (Elena Calistru, Cosmin Pojoranu şi Ovidiu Vanghele), jurnalista Elena Stancu şi fotograful Cosmin Bumbuţ (Teleleu), pictorul Roman Tolici şi fotbalistul Bogdan Stelea vor anima Seara povestitorilor, în cea mai plină zi a festivalului, sâmbătă, 12 august (începând cu ora 19:00). Artiştii scenei Claudiu Bleonţ şi Tudor Chirilă vor susţine fiecare câte un Masterclass – marţi, 08 august, respectiv miercuri, 09 august, de la ora 20, iar Marcel Iureş, preşedinte de onoare al festivalului, va urca pe scenă ca actor invitat în cadrul spectacolului “Un stejar”, în regia lui Bobi Pricop, care se va juca vineri, 11 august, la Casa de Cultură din Alexandria. Două dintre cele mai bune filme româneşti ale anului vor fi proiectate la Cinematograful din cadrul Casei de Cultură: “Ana, mon amour”, în regia lui Călin Netzer, care a fost la Festivalul de film de la Berlin, cu actorul alexăndrean Mircea Postelnicu în rolul principal (joi, 10 august, ora 20) şi Sieranevada, cel mai recent film al lui Cristi Puiu, prezentat la Festivalul de film de la Cannes (vineri, 11 august, ora 20).

De vineri până duminică, în grupe de către trei, mentorii Andi Vasluianu, Cătălin Ştefănescu, Marius Manole, Medeea Marinescu, Dorina Chiriac, Vlad Zamfirescu, Pavel Bartoş, Ofelia Popii şi Şerban Pavlu vor răspunde întrebărilor la Sesiunile de Q&A din Sala de şedinţe a Primăriei din Alexandria. Tot de vineri până duminică, cele 9 trupe de liceeni mentorate de ei îşi vor prezenta spectacolele publicului pe scena Casei de Cultură din Alexandria. Opt dintre acestea au fost selecţionate de organizatorii evenimentului, cea de-a noua trupă fiind “Alter Ego” a Liceului Tehnologic nr. 1 din Alexandria, câştigătoarea festivalului local de teatru dedicat elevilor, “pauza_de_teatru”. Trupa “Alter Ego”, coordonată de prof. Luminiţa Vilae, va prezenta spectacolul “Gaiţele” de Alexandru Kiriţescu, sâmbătă 12 august, începând cu ora 11.00.

În afară de spectacolele invitate, toate evenimentele Ideo Ideis (excepţie făcând atelierele dedicate liceenilor) sunt cu intrare liberă, în limita locurilor disponibile.
Pentru spectacolele de teatru profesionist, preţul unui bilet este de 10 lei. Biletele pot fi achiziţionate de la Casa de Cultură din Alexandria şi de la Terasa Conciato, începând cu 07 august 2017. Programul integral al ediţiei a XII-a a Festivalului Ideo Ideis a fost publicat pe site-ul idoideis.ro.

Leave a Comment

*

code