Politic

Liviu Dragnea a fost trimis în judecată

Ioan DUMITRESCU

Vicepremierul Liviu Nicolae Dragnea se luptă zilele acestea pe mai multe fronturi. Pe de o parte, trebuie să răspundă cu calm atacurilor repetate şi tot mai dese ale aliaţilor liberali din Uniunea Social Liberală, iar pe de altă parte, trebuie să facă faţă şi atacurilor procurorilor de la Direcţia Naţională Anticorupţie în plângerea penală privind referendumul.

„Un candidat al USL trebuie să facă, după părerea mea, ceea ce trebui ca USL să simtă că are un candidat. Acesta este un lucru important, noi neschimbându-ne decizia iniţială de a-l susţine pe domnul Antonescu la funcţia de preşedinte al României” – a declarat Liviu Nicolae Dragnea.

Pe de altă parte, Liviu Nicolae Dragnea continuă să fie hărţuit şi în dosarul referendumului în care „procurorii din cadrul Parchetului Naţional Anticorupţie au început urmărirea penală faţă de Liviu Dragnea, secretar general al unui partid, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de folosire a influenţei sau autorităţii pentru mijloace necuvenite” – se arată în dosarul instrumentat de DNA.

Ieri, Liviu Dragnea a fost trimis în judecată.

Dragnea: Nu iau în calcul să demisionez din Guvern

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat luni că nu ia în calcul demisia sa din Guvern, după ce a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție în dosarul privind fraudarea referendumului pentru demiterea președintelui Traian Băsescu. „Nu iau în calcul să demisionez din Guvern, pentru că, dincolo de faptul că sunt niște acuzații nefondate — și vreau să fac o precizare: eu nu merg în instanță să-mi probez nevinovăția, în instanță aștept ca procurorii să probeze aceste acuzații absurde. Iar în ceea ce privește demisia din Guvern, sunt niște proiecte la care m-am angajat pe care vreau să le duc la capăt, iar aceste acuzații, din fericire, n-au nicio legătură cu activitatea de ministru”, a punctat Liviu Dragnea, care deține și postul de ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

El a presupus că a devenit ținta președintelui Traian Băsescu „probabil din foarte multă dragoste”.

„Cred că mă iubește foarte mult domnul Traian Băsescu”, a adăugat Dragnea.

El a spus că trimiterea sa în judecată reprezintă un „lucru bun”, argumentând că astfel opinia publică va putea să vadă „toate aberațiile din dosar”.

„Este un lucru bun în toată nebunia asta. Acum, opinia publică va avea posibilitatea să vadă toate aberațiile din dosar, toate acuzațiile care spun că o activitate de campanie electorală este, de fapt, infracțiune, faptul că sunt acuzat că am trimis niște mesaje pe care nu le-am trimis, că am organizat un sistem informatic pe care nu l-am organizat și pentru că oamenii au venit la vot… Asta este, după părerea mea, o lovitură destul de tare la temelia democrației. Înseamnă că, în orice scrutin electoral, oricine organizează o campanie electorală poate fi considerat infractor și, pe cale de consecință, orice partid, poate fi considerat o grupare infracțională”, a spus Liviu Dragnea la sediul PSD.

 

 

Ponta: Vicepremierul nu poate fi suspendat

Dosarul lui Liviu Dragnea este un dosar politic făcut împotriva celor 7,4 milioane de români care au votat la referendum pentru demiterea lui Traian Băsescu, a declarat luni președintele PSD, premierul Victor Ponta. „De altfel, am fost amenințați direct de Traian Băsescu — a spus foarte clar că vom avea dosare politice pentru faptul că am organizat referendum și am votat pentru demiterea sa”, a afirmat Ponta, într-o conferință de presă, la finalul Biroului Permanent Național al PSD.

El a mai spus că fost refuzat să fie audiat de procurorul Lucian Papici, cel care s-a ocupat de dosarul referendumului și în care Liviu Dragnea a fost trimis în judecată. Potrivit lui Ponta, Papici „s-a temut astfel de demontarea unor acuzații politice”.

Premierul a subliniat că Liviu Dragnea nu poate fi suspendat de președinte din funcțiile deținute în Guvern pentru că, potrivit legii răspunderii ministeriale, nu este membru al Parlamentului și nu este acuzat pentru fapte care au legătură cu activitatea de ministru.

 

Antonescu: “Sunt convins de nevinovăţia domnului Dragnea”

Președintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat luni că, bazându-se pe ceea ce s-a comunicat public cu privire la dosarul viceprim-ministrului Liviu Dragnea, el este convins de nevinovăția acestuia. „Acuzația, așa cum am auzit-o eu, nu cunosc conținutul dosarului, și anume că domnul Dragnea a făcut eforturi pentru ca la referendum oamenii să iasă la vot, să mobilizeze pe căi politice, legale, mi se pare că este o acuzație care nu stă în picioare. Am spus de atunci că nu cunosc conținutul dosarului și că nu am ce comenta în detaliu. E foarte clar, a fost un referendum, au fost șapte milioane și jumătate de oameni care au votat un lucru de care nu s-a ținut cont. A mai fost încă un milion aproape care a votat altceva. A fost o prezență naturală. Eu nu am cunoștință de vreo încălcare a legii și, atât cât s-a comunicat public în legătură cu acuzațiile din acest dosar, eu sunt convins de nevinovăția domnului Dragnea, dar asta este poziția mea”, a afirmat liderul PNL.

El a adăugat că o eventuală demisie sau remaniere a lui Liviu Dragnea depinde de poziția acestuia sau a premierului Victor Ponta, însă, în opinia sa, chiar dacă Liviu Dragnea își menține funcția în Guvernul Ponta, acest lucru nu împiedică mersul justiției.

„Noi am avut în persoana ministrului Relu Fenechiu, actual deputat, un om care avea un proces pe rol, care era trimis în judecată, care era membru al Guvernului. S-a dovedit că deși era ministru, asta nu a împiedicat cu nimic mersul justiției și, din punctul meu de vedere, același criteriu este de aplicat și în cazul domnului Dragnea”.

UPDATE:

Printre cele 74 de persoane care vor fi judecate alături de Liviu Dragnea se numără Daniel Răboj, primarul comunei Bragadiru din Teleorman, precum şi preşedinţi şi membri ai birourilor electorale de la secţiile nr. 142 Ciuperceni, nr. 1 Alexandria, nr. 244 Plosca, nr. 314 Ţigăneşti, nr. 112, 113 şi 114 Bragadiru – toate din Teleorman.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.