Social

Lista pensionarilor teleormăneni beneficiari de restituire debite conform Legii 125/2014, publicată de Casa de Pensii Teleorman

Legea 125/2014 stabileşte că sumele încasate necuvenit de pensionari, recuperate de stat în perioada 1 ianuarie 2011 – 1 octombrie 2014, vor fi restituite eşalonat, în plăţi anuale egale, într-o perioadă de cinci ani, începând de la 1 ianuarie 2015.

Pensionarii primesc banii înapoi printr-o cerere adresată casei de pensii de la domiciliul titularului dreptului de pensie, al indemnizaţiei sociale sau de însoţitor, iar pensionarii care nu vor adresa această cerere casei de pensii nu vor beneficia automat, în temeiul legii, de aceşti bani, statul considerând că nu sunt interesaţi să îi ceară înapoi. Nu se vor restitui sumele ce reprezintă debite care au drept cauză culpa debitorului şi cele instituite pensionarilor ale căror drepturi la pensie s-au deschis începând cu 2 octombrie 2014. În baza cererii, se vor restitui sumele de bani provenite din debite constituite anterior sau ulterior datei de 1 ianuarie 2011, până la 1 octombrie 2014. Sumele se vor restitui fără dobânzi, penalităţi sau majorări de întârziere. Restituirea se va efectua în termen de 5 ani (ianuarie 2015 – 31 decembrie 2019), în cinci tranşe anuale egale.

După ce pensionarul va înregistra cererea prin care solicită restituirea sumei încasate necuvenit, cei de la casa de pensii calculează suma totală de restituit şi cuantumul celor cinci tranşe anuale. Dacă suma totală de restituit nu se divide egal la cinci, atunci fracţiunile se întregesc la un leu în favoarea pensionarilor, iar regularizarea se va face la ultima tranşă.

Prima tranşă va fi restituită către pensionar în maxim 3 luni de la data înregistrării cererii. Dacă s-au depus cereri de restituire începând cu 1 octombrie 2014 (nu mai devreme), eşalonarea la plată este cea corespunzătoare cererilor înregistrate în ianuarie 2015. La nivelul judeţului Teleorman, pe site-ului Casei de Pensii Teleorman, este publicată lista pensionarilor beneficiari de restituire debite conform Legii 125/2014, aprilie 2015. Astfel, de restituiri de debite vor beneficia, potrivit Casei de Pensii Teleorman, 56 de pensionari care au beneficiat de prevederile actului normativ şi care au depus cereri pentru restituirea debitelor reţinute. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.