Lista cu beneficiarii programului Euro 200 se lasă aşteptată

Monica DUMITRESCU

Programul “Euro 200” pentru acordarea unui ajutor financiar elevilor şi studenţilor în vederea achiziţionării de calculatoare continuă şi în anul 2017. Guvernul a aprobat, printr-o Hotărâre, modelul bonului valoric de care vor beneficia elevii şi studenţii din învăţământul de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani, care provin din familii cu un venit brut lunar de maximum 150 lei pe membru de familie. Bonul reprezintă echivalentul în lei a sumei de 200 de euro şi este destinat achiziţiei de calculatoare.

Culoarea bonului valoric din acest an va fi bleu-gri. Din motive de securitate, în fiecare an, culoarea fundalului şi seria bonului valoric sunt modificate prin Hotărâre de Guvern.

Potrivit calendarului de desfăşurare a Programului Euro 200, cererile au putut fi depuse până la 21 aprilie 2017, urmând ca lista cu beneficiarii să fie publicată până pe 1 iunie, însă Ministerul Educaţiei nu a publicat-o nici până la această dată.

Distribuirea bonurilor pentru achiziţionarea de calculatoare are termen-limită data de 30 iulie, iar achiziţia propriu-zisă se va putea face până la 31 august. Bugetul alocat de Ministerul Educaţiei Naţionale pentru derularea “Euro 200” în anul 2017 este de 15 milioane de lei, pentru un număr estimat de circa 12.000 de beneficiari (elevi şi studenţi).

Programul “Euro 200” se derulează începând cu anul 2004, în baza Legii nr. 269/2004, obiectivele sale fiind stimularea achiziţionării de computere prin acordarea unor ajutoare financiare stabilite pe criterii sociale, respectiv crearea de competenţe în utilizarea mijloacelor IT & C.

Ajutorul financiar reprezintă echivalentul în lei a 200 de euro pentru un computer, calculat la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României pentru ultima zi a lunii precedente, fără a depăşi valoarea computerului achiziţionat. Ajutorul se acordă o singură dată în cadrul unei familii. Configuraţia minimă recomandată a calculatoarelor pentru achiziţionarea cărora se acordă sprijinul financiar este următoarea: procesor 2 Ghz, 1 GB RAM si 250 GB hard-disk şi software de bază licenţiat, incluzând un sistem de operare şi un program antivirus.

Anul trecut, în Teleorman, au fost declaraţi eligibili 559 de solicitanţi, toţi obţinând şi ajutorul financiar pentru cumpărarea calculatoarelor. În cei 12 ani de aplicare a programului “Euro 200”, la nivel naţional au beneficiat de sprijin pentru achiziţia de computere peste 290.000 de elevi şi studenţi. Până acum în Teleorman au beneficiat de acest ajutor aproximativ 10000 de elevi, cei mai mulţi în perioada 2006-2007.

Leave a Comment

*

code