Social

Licitaţie pentru manuale de clasa I şi a II-a

Monica DUMITRESCU

Ministerul Educaţiei Naţionale îşi propune continuarea şi definitivarea procesului de modernizare a manualelor şcolare prin diversificarea formelor şi revizuirea conţinutului acestora. În acest sens, a fost iniţiată procedura de evaluare şi licitaţie pentru manualele de clasa I şi a II-a, în baza Metodologiei privind evaluarea/reevaluarea, aprobarea, achiziţionarea şi gestiunea manualelor.

Potrivit reprezentanţilor ministerului, noile manuale vor fi adaptate nevoilor elevilor şi ale societăţii secolului al XXI-lea, pe baza unui proces demarat în premieră în România, şi vor asigura creşterea calităţii procesului educaţional, prin respectarea standardelor europene şi racordarea la exigenţele societăţii contemporane.

Pentru clasa I şi a II-a vor fi asigurate manuale noi la materiile Comunicare în limba română, Comunicare în limba maternă, Matematică şi explorarea mediului, Limba modernă şi Religie.

Manualele şcolare vor avea atât o variantă tipărită, cât şi o variantă digitală, iar elevii vor primi ambele formate. Acestea vor fi realizate în două volume, structurate astfel încât să acopere întreaga programă şcolară, fiecare însoţit de un CD/DVD cu formatul digital.

Varianta digitală a manualelor va fi accesibilă şi pe platforma www.manuale.edu.ro. Platforma va conţine o aplicaţie software dedicată, care va cuprinde, într-o bibliotecă virtuală, variantele online ale manualelor şcolare pentru toate disciplinele şi modulele de pregătire.

Manualele vor fi valabile timp de 4 ani, începând cu primul an de după încheierea sesiunii de evaluare, cu posibilitatea de extindere pentru încă doi ani şcolari, cu condiţia reevaluării lor. Acestea vor fi supuse unui proces periodic de analiză pe perioada viabilităţii acestora.

La licitaţia pentru selectarea proiectelor de manuale pot participa ca ofertanţi autori individuali, grupuri de autori şi unităţi economice care au capacitate de realizare şi distribuţie a manualelor şcolare. Transparenţa procesului de modernizare a manualelor este asigurată de procedurile şi metodologia pe care MEN le-a discutat public cu toţi actorii interesaţi.

Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), aflat în coordonarea MEN, este instituţia responsabilă de procedurile de organizare, desfăşurare, selectare şi achiziţionare a manualelor şcolare.

Manualele digitale vor putea fi accesate online, pe platforma manuale.edu.eu pe baza unui cont de utilizator. Aici intervine problema pentru şcolile care nu sunt încă conectate la internet. La nivel naţional din cele aproximativ 20.000 de clădiri, şcoli şi licee, din învăţământul preuniversitar, doar 11.000 sunt deja conectate la internet, iar până în 2020 vor fi conectate alte 7.000 de şcoli.

În Teleorman din cele 146 unităţi de învăţământ cu personalitate juridică 143 sunt deja conectate la internet, susţin reprezentanţii ISJ. În rândul şcolilor, structuri în cadrul acestor PJ-uri, puţine sunt cele care beneficiază de internet în acest moment.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.