Eveniment

Liceul Pedagogic “Mircea Scarlat” Alexandria, înscris în competiţia Euroscola

Monica DUMITRESCU

Cea de-a VII-a ediţie a Concursului Naţional pentru liceeni Euroscola desfăşurată anul acesta sub genericul “Împreună pentru tinerii Europei-o propunere legislativă de succes” în perioada 25 iunie-30 septembrie a aliniat la start sute de unităţi de învăţământ din toată ţara. Printre acestea se numără şi Liceul Pedagogic “Mircea Scarlat” din Alexandria. Proiectul de campanie al liceului din Alexandria se intitulează “Eu pentru EUropa – UE prin şi pentru tineri”. Echipa de proiect este formată din 24 de elevi, care au fost selectaţi în urma unui interviu în limba engleză şi este coordonată de prof. Sotirescu Eliza şi prof.Calota Madalina.

Grupul ţintă al proiectului îl constituie elevii Liceului Pedagogic “Mircea Scarlat“ Alexandria, ai altor licee partenere, profesori, părinţi, instituţii partenere, comunitatea locală.

Proiectul îşi propune să familiarizeze elevii cu procedurile legislative la nivelul institutiilor europene, care au un impact direct asupra viitorului cetăţeanului european, în general, dar mai ales, al tinerilor cu o conştiinţă europeană în formare care îşi clădesc un viitor pe o piaţă a muncii europene, liberă şi competitivă. Plecând de la premiza ca lipsa unui loc de muncă îi afectează pe tineri, problemă majoră şi prioritate absolută pentru Uniunea Europeană, proiectul are ca scop înţelegerea fenomenului complex al şomajului în rândul tinerilor din ţările membre UE şi identificarea de soluţii viabile pornind de la analiza situaţiilor concrete din ţările respective până la elaborarea unei Strategii europene pentru creşterea economică şi crearea de locuri de muncă. Acest lucru îi ajută pe tineri să dobândească şi să-şi dezvolte competenţele care le vor permite să acceadă la un loc de muncă şi să rămână pe piaţa muncii. Proiectul îşi propune astfel dezvoltarea dimensiunii europene în domeniul educaţiei şi formării profesionale, promovarea valorilor europene ale plurilingvismului, multiculturalismului şi a unităţii în diversitate prin visuri şi aspiraţii comune.

Elevii sunt încurajaţi să aibă iniţiativă, să-şi valorifice creativitatea şi spritul antreprenorial, prin deschiderea de noi oportunităţi în ceea ce priveşte cetăţenia activă.

Proiectul cu care Liceul Pedagogic “Mircea Scarlat” din Alexandria speră să câştige competiţia se află, în continuare, în derulare.

Proiectul se va încheia cu etapa de evaluare şi de realizare a produselor finale. Data de încheiere este 30 septembrie 2014. Produsul final va fi un film de prezentare a unei simulari de dezbatere în plen a raportului pe marginea iniţiativei legislative propuse, cu cele trei interpelări şi votul final.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.