Politic

Liberalii îşi pierd influenţa asupra ISJ Teleorman? – Florin Oriţă, posibilul înlocuitor al lui Vrăjitoarea, contestat în PNL

Carmen Dumitrescu

Liberalii teleormăneni au avut întotdeauna o dorinţă acută de a avea influenţă asupra Inspectoratului Şcolar, poate şi prin prisma faptului că majoritatea cadrelor didactice despre care se ştie ceva la nivel judeţean şi-au declarat apartenenţa la valorile liberale. Însă, de la numirea Valeriei Gherghe în funcţia de inspector şcolar general, lucrurile au devenit ceva mai complicate pentru liberali, care s-au văzut, dintr-o dată, daţi la o parte din jocurile de influenţă de la ISJ. Gurile rele spun că Valeria Gherghe, beneficiind de înaltă susţinere de la nivelul PSD, are libertatea de a se manifesta, în faţa inspectorilor şcolari cu destul de multă aroganţă şi că, în cadrul şedinţelor cu aceştia, utilizează un limbaj destul de dur. Liberalii din ISJ care au remarcat atitudinea inspectorului şcolar general au fost îndepărtaţi de la masa luării deciziilor şi demisia lui Emilian Vrăjitoarea din funcţia de inspector şcolar adjunct e numai o consecinţă a acestei atitudini.

În acest moment, Vrăjitoarea aşteaptă decizia de la Minister şi se pare că locul lui va fi luat de un liberal, nu tocmai agreat de marea parte a PNL, Florin Oriţă. Tot potrivit gurilor rele, numirea lui Oriţă a fost instrumentată de Valeria Gherghe, împreună cu subprefecta Carmen Daniela Dan şi liberalul Marin Cune, în ideea că Oriţă e un personaj comod, pe care social-democraţii din ISJ l-ar putea manipula după bunul plac. Desigur, dincolo de bârfele care circulă prin Inspectoratul Şcolar General, realitatea înlocuirii lui Vrăjitoarea cu un liberal aproape necunoscut la nivel judeţean rămâne şi ne poate determina să ne gândim că în spatele acestei numiri stau şi alte interese.

La nivelul PNL există, de asemenea, o profundă nemulţumire legată de înlocuirea pregătită, liberalii având acum impresia că în interiorul propriului partid se petrec tot felul de schimbări de poziţie, de natură să permită acapararea întregii influenţe asupra sistemului de învăţământ judeţean de către social-democraţi. Desigur, jocurile de putere ar trebui să fie mai puţin interesante pentru cei care administrează educaţia judeţeană, însă, atâta vreme cât numirile sunt făcute pe criterii strict politice, nici nu putem avea aşteptări mai mari în privinţa felului în care este condus ISJ Teleorman în prezent. Aşa că reacţiile întârziate ale ISJ cu privire la situaţii concrete care afectează în prezent învăţământul teleormănean, dar şi anumite deficienţe în comunicarea cu mass-media sunt consecinţe fireşti ale faptului că acolo unde politicul prevalează în faţa competenţei, orice manipulare e justă şi chiar binevenită. Din păcate, în cadrul acestei speţe nu au doar liberalii de suferit, ci şi beneficiarii direcţi ai sistemului de educaţie judeţean pe termen, efectele fenomenului resimţindu-se din plin în ultimii ani.

În acelaşi timp, zvonurile care circulă în sistem susţin că nici nu se uscase bine cerneala pe demisia lui Vrăjitoarea că acesta deja începuse să tragă sfori pentru a reveni director al Liceului “Rulmentul”, poziţie ocupată în prezent de Iuliana Stancu. În contextul în care Oriţă va ocupa poziţia lui Vrăjitoarea în cadrul ISJ, e destul de greu de intuit ce se va întâmpla cu Iuliana Stancu, care şi-ar fi dorit mai curând poziţia de inspector general adjunct.

One Comment

  1. Este un inspectorat profend corupt plin de oameni cadre didactice numiti in functie pe criteriul coloraturii politice ceea ce nu este drept

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.